Steignyr – Tales of a Forgotten Hero

Steignyr – Tales of a Forgotten Hero

Art Gates Records, 2014

Epic celtic deathmetal. Waarom niet? Nou, bijvoorbeeld wanneer het wordt uitgevoerd op de wijze waarop Steignyr het doet. Rommelig, de keltische instrumenten die overduidelijk uit een doosje komen en de matige zang (clean, diepe grunts, vrouwenzang) die veel te prominent in de mix is gezet. We hebben hier met een tweede album te maken, het eerste via Art Gates Records en, uiteraard, gepresenteerd als het zoveelste wereldwonder. Overbodig te melden dat het dat natuurlijk niet is.

Het idee is natuurlijk prima. Bands als Ensiferum voeren het prima uit, maar bij Steignyr kan ik er niet zo veel mee. De riedels klinken overbekend in de oren, maar weten mij nergens te overtuigen. Ja, het bevat meer agressie dan vergelijkbare acts, maar de olijke melodieën contrasteren daar simpelweg niet mee. De instrumentale nummers, en een nummer met enkel vrouwenzang als Wind Of Revenge, zijn verreweg het meest sfeervol en zorgen voor een (magere) voldoende.

Tales of a Forgotten Hero is enkel geschikt voor de diehard kobold die zijn metal het liefst consumeert getooid in kilt waarbij er uit een hoorn bier wordt gedronken dat langs zijn (of haar) ruige baard op de dikke pens sijpelt. Ik zie het voor me. Het ziet er ongeveer uit zoals Steignyr klinkt. Niet bepaald sexy.

Tracklisting:

steignyr

 1. The Rise of a Legend
 2. Dragon’s Tales
 3. Trolls in Wars
 4. Forever Free
 5. Oak of Wisdom
 6. Wind of Revenge
 7. Celtic Land
 8. The Rage of the King
 9. Tales of a Forgotten Hero
 10. Steignyr
 11. Sword of Victory
 12. Wind of Revenge (Orchestral Version)

Line-up:

 • Jön Thörgrimr – zang, gitaar
 • Hyrtharia – toetsen
 • Jörmun – gitaar
 • Hludowig – bas
 • Zelther – drums

Links: