Status Minor – Ouroboros

Status Minor – Ouroboros
Lion Music, 2012

Het alchemistische symbool van de slang die haar eigen staart opeet duidt op de eindeloos terugkerende cyclus van de natuur. Of een proces dat zichzelf voortdurend herhaalt om uiteindelijk op het beginpunt uit te komen. De Finse progressive metalband Status Minor heeft op zijn tweede album een clichéonderwerp volgens dat symbool geïnterpreteerd: liefdesrelaties. Laten we dus maar gauw een bloemenkrans opzetten, onze roze tutu aantrekken, met de puppy’s spelen en hand in hand lachend door de weide huppelen.

Niet minder dan drie romantische duetten en nog eens zo veel melodramatische slowfragmenten krijg je hier te verduren. Voorop in die liefdescyclus gaat de geheel testikelvrije kopstem. Hij hoeft die niet te gebruiken bewijst ‘ie tijdens meerdere ongeschoren korrelcleane strofes, waar zelfs zeer inventieve, dragende zanglijnen tussen zitten. Maar hij doet het toch en gaat net als Eluveitie-elfje Anna Murphy, die twee van die melige duetten meezingt, ten onder aan poeslief pianospel. Die paar keer dat ze geen ballade spelen krijg je ontstellend zwakke prog. Het melodieuze samenspel tussen gitaar en toetsen is net zo toverachtig als een houten plank die tegen een muurtje leunt. Lamlendige slagsnaren slenteren er bloedloos doorheen. Er is geen chemie, geen drive, geen inspiratie. Hetgene dat er is, is zo steriel, zo leeg dat het niets is. Een betere illustratie van de Ouroboros bestaat er niet.

Nochtans is Solution.45– en Stratovarius-drummer Rolf Pilve geen sukkelaar en heeft de rest ook heel wat, zij het minder bekende, bandervaring. Dat maakt het des te vreemder. Dit is echt kleurloze materie, zeker wel melodieus en metal, maar gewoon slecht bedacht. Al wat je onthoudt is hoe melig die zang is. Je zou voor minder je staart beginnen op te vreten.

Tracklisting:Status Minro - Ouroboros

 1. The Wind
 2. Hollow
 3. Glass Wall
 4. Like A Dream
 5. Confidence And Trust
 6. Stain
 7. Smile
 8. Flowers Die
 9. Sail Away

Line-up:

 • Rolf Pilve – Drums
 • Eero Pakkanen – Basgitaar
 • Sami Saarinen – Gitaar
 • Jukka Karinen – Keyboards
 • Markku Kuikka – Vocalen

Links:

Geef een reactie