Static-X – Cult of Static

Static-X – Cult of Static
Reprise Records, 2009

Static-X. Dit is de derde in ongeveer een jaartje geloof ik. Het vorige album Cannibal was een heuse revival voor mij en de groep steeg terug in de statistieken. Dit is ondertussen de zesde schijf van de band. De eerste zonder Otsego song, maar er valt een hoop andere dingen over te vertellen.

De industrial metal/evil disco gaat verder waar ze gestopt was. Eerste nummer Lunatic is een beestig nummer met een heuse solo door Dave Mustaine erin. Power chords met een heavy partij snaarwerk, en een subtiele dubbele beat. We zijn vertrokken voor een nieuw memorabel album van dik 90 punten dacht ik. Verkeerd gedacht. De volgende vijf nummers zijn vrij gelaten, te sloom, energieloos, … en op de koop toe draait het inhoudelijk en ook qua sound rond (psychische ervaringen die Wayne Static beleeft met) vrouwlief, (ex-?)
pornoster Tera Wray (zoek zelf de linken maar in de titels). Ik krijg bijna Shadow Zone-flashbacks van al dat te trage gedoe. Vooral de monotome doch typische vocalen van Wayne passen echt niet bij de te vrijblijvende melodieën, hoe groovy ze ook zijn.

Gelukkig (en vreemd genoeg) gaat het daarna weer de goede kant op. You Am I luidt een hardere en dynamischere fase in op het album. En hoewel Isolaytore alweer behoorlijk vervelend en monotoom is, zijn Nocturnally en vooral de absolute old school evil disco song Skinned dik, dik, dik in orde. Het laatste nummer vergeten we dan ook met graagte.

Voor mij persoonlijk bedraagt de eindscore meer dan onderstaande score. Sympathie is geen criterium bij deze eindafrekening. Een schitterende sound, een paar uitstekende nummers (met topper Skinned), maar ook veel vullers. Beetje teleurstelling, alhoewel…

Tracklisting:
Static-X

 1. Lunatic
 2. Z28
 3. Terminal
 4. Hypure
 5. Tera-Fied
 6. Stingwray
 7. You Am I
 8. Isolaytore
 9. Nocturnally
 10. Skinned
 11. Grind 2 Halt

Line-up:

 • Wayne Static – lead vocals, guitars, keyboards, programming
 • Koichi Fukuda – lead guitars
 • Tony Campos – bass, backing vocals
 • Nick Oshiro – drums, percussie

Links: