Standvast – Afkomst

Tijd voor een demo van Nederlandse bodem. Standvast, twee Tarnkappers, brengt voor de eerste keer materiaal uit onder deze naam. Het betreft een cassette van het Heidens Hart-label, dat ons niet voor het eerst leidt tot kwaliteit van eigen ondergrondse Neerlandsche makelij. Black metal, natuurlijk, zoveel was reeds duidelijk.

 

 

Na de intro breekt een midtempo nummer los dat al snel een doorstart krijgt met versnellingen en ellendige grimmigheid, trouw aan de goede oude Noorse voorbeelden. Dat geldt eigenlijk voor zowat gans deze release. Ik hoor veel Darkthrone, zowel in de bittere black als in de punkass cadansen. Heel soms met een kleverige hoofdlijn en een snuifje melodie, maar altijd franjeloos en onfris. Bijna alles in het Nederlands ook, met een (Gronings?) accent, iets wat als Vlaming een vrij uitheems karakter meegeeft aan de herrie (strijd klinkt bijvoorbeeld als “straait”, ongeveer). Nu, het is verstaanbaar, en dat is voor blackmetalnormen vrij uitzonderlijk.

Prima werkstuk, iets wat gezien de line-up eigenlijk geen verrassing mag heten. Check het uit en geef je mening te kennen. Groeten aan Groningen, de heimat van deze heren.

Tracklisting:

1. Onzichtbare dradena3388149906_16
2. Hoogmoed komt voor de val
3. Heemvast
4. Het ware symbool
5. Gulzigheid
6. Last van het bevel
7. Houd stand!
8. De bloedrode nederlaag
9. As wolves feed
10. Vraatzucht
11. Heathen resistance
12. De teerling is geworpen
13. Houd stand! (live bonus)

Line-up:

  • Northfalke – instrumenten
  • Rödulv – Keel

Label:

Heidens Hart, 2016

Links:

Standvast