Stahlmann – Quarz

Collega Hademan kon weinig met het in 2018 uitgebrachte Kinder der Sehnsucht. Fut- en inspiratieloos alsmede metaalmoeheid waren de termen waarmee het ding tot een onvoldoende werd bestempeld. Het weerhield de Duitsers er niet van om op de valreep van vorig jaar nog een album uit te brengen. De optimist in me zei dat ik dit album een objectieve kans zou moeten geven. Hij zou ongelijk krijgen…

Zout-, fut- en inspiratieloos. Dat is wat Quarz is geworden. En metaalmoeheid? Zat er maar metaal in, dan kon er nog iets moe worden. Ja, gitaren krijg je wel te horen op dit album maar met metal (als in: spannend, gevaarlijk en met een randje) heeft dit weinig van doen. Geloof me, in een draaiorgel zit meer spanning dan in Stahlmann. Weeïg worden de zanglijnen over een bedje van dof klinkende gitaren en deels geprogrammeerde drums gelegd en daar moet dan iets van sfeer van uitgaan.  Stahlmann probeert Rammstein te doen en eigenlijk is het een belediging voor hen dat hun naam in deze recensie valt.

Na drie nummers, en dat vergt al wat van je luistervermogen, heb je alles op dit album al gehoord. Nummers met een kop-en-staart die ergens naartoe gaan, staan er niet op Quarz. Laat staan een spanningsboog. De enige boog waar ik het over wil hebben is die waar je in een grote boog omheen moet lopen als de naam Stahlmann valt. Skippen!

Score:

47/100

Label:

AFM Records, 2021

Tracklisting:

 1. Wollust
 2. Sünder
 3. Krähen der Nacht
 4. Gottmaschine
 5. Sonnenreich
 6. Gegen den Storm
 7. Herz und Tränen
 8. Der Sturm
 9. Tobsucht
 10. Willst Du

Line-up:

 • Martin “Mart” Soer – Zang
 • Mario Sobotka – Gitaar
 • Eugene “Gene” Getman – Basgitaar
 • Dimitrios “Tacki” Gatsios – Drums

Links: