Stahlmann – Bastard

Ben je al uitgescholden vandaag, jij bastaard? Dan is de titel van de vijfde volle lengte van de ijzerventers uit Göttingen helemaal voor jou. Alhoewel: eigenlijk is dat geen scheldwoord. Het duidt zowel een buitenechtelijk kind als een interraciaal voortplantingsgevolg aan.

Aan de agressief ingehakte riffritmes van het openingstrio merk je dat ze hier toch voor de scheldwoordconnotatie kiezen. Het snaarchroom knotst op robuuste hamer-op-aanbeeld drums, terwijl de mechanismes striemen, de ijzerverwerking stoomt en de signaalprocessoren loeien.  De rustieke prosodie met hartstochtelijk inlevingsvermogen knispert in het ritme. Hoewel Mart nauwelijks echt zingt, grijpt zijn timbre toch naar de keel, zoals in de magistrale ballade Nichts Spricht Wahre Liebe Frei. Een beetje zoals Leonard Cohen dat deed. Een gewaagde vergelijking, maar ze staat er.

De hydraulische pompgroove, die het NDH-genre zo typeert,  komt pas laat van stal in het van een dan weer redelijk mislukte zanglijn voorziene Dein Gott. Een track die een betere uitwerking had verdiend, net als alweer een drietal andere vullers, een euvel dat op de vorige plaat nochtans van de baan leek. Gelukkig eindigt ‘ie zo agressief als ‘ie begon: met epische, hemelsverbredende synths, dragende refreinzang en hydrazineverbrandende gitaarrazerij. Het was pas een flauw einde geweest, moest er iets ingestaan hebben als: Bas is verwekt door iemand anders dan mama’s echtgenoot, desondanks eet Bas taart op zijn verjaardag.

Score:

81/100

Label:

AFM Records, 2017

Tracklisting:

 1. Leitwolf
 2. Judas
 3. Bastard
 4. Nichts Spricht Wahre Liebe Frei
 5. Wächter
 6. Von Glut Zu Asche
 7. Alptraum
 8. Dein Gott
 9. Schwarz Und Weiss
 10. Supernova

 

Line-up:

 • Martin ‘Mart’ Soer – Zang, Programmering
 • AblaZ – Basgitaar
 • Frank Herzig – Gitaar, Programmering
 • Max Thiele – Drums

Links: