Squidhead – Prohibition

Squidhead – Prohibition
Eigen Beheer, 2014

Instrumentale metal, het is zeker niet altijd hetgeen je verwacht. Geen virtuoze metal waarbij één of ander gitaargenie tot in het oneindige soleert, maar wel een melodische en moderne deathmetalvariant uit België, vermoedelijk uit de Waalse helft. Prohibition biedt een kennismaking met het werk van octopusman Pierre en duurt zo’n twintigtal minuten.

De man weet duidelijk van wanten en meent het ook duidelijk, dat merk je eveneens aan het octopusmasker waar hij meermaals mee poseert. Prohibition brengt deathmetal die krachtig overkomt maar waarbij ook nagedacht is over de structuur. Het beukwerk en de grooves wisselen af met atmosferische solo’s om er een fraai geheel van te maken. Eerlijk is eerlijk, ik mis bij de krachtigere fases nog steeds een zanglijn, maar de man lost het grotendeels wel op door een atmosferische lijn over zijn deathmetalgolven te plaatsen. Op Coded Dreams verdwijnt deathmetal zelfs helemaal en bouwt de man op zijn onderwatermelodieën en atmosferische partijen en maakt hij er een leuk rustpunt van. Wel wat jammer van die tikkende drumpc bij momenten, maar dat nemen we er maar bij.

Best een interessante kennismaking dus, met een man die duidelijk nadenkt over de muziek die hij brengt. Eenmansdeathmetal die geweld en atmosfeer op één bord serveert zonder stembanden. Hij slaagt er voor een groot deel in om materiaal te serveren waarin het zonder vocale inslag kan, maar op sommige momenten blijft het toch wat kantje-boord.

Tracklisting:
Squidhead - Prohibition

  1. Riding The Octopus
  2. Edge of Consciousness
  3. Prohibition
  4. Coded Dreams
  5. The Ritual

Line-up:

  • Pierre Minet – Alles

Links: