Squares – Squares

Het is eind zeventiger jaren als Joe Satriani samen met zijn zwager besluit om een band op te richten. Joe speelt gitaar (uiteraard) en zwager, Neil Sheehan, helpt met de teksten en doet het management van de band. Ze noemen de band Squares (of The Squares, dat wisselde nog wel eens) en azen op een platencontract. Door de mengelmoes aan stijlen en invloeden blijft dat contract uit. Gelukkig zijn er wel demo’s opgenomen en zijn die erg goed bewaard gebleven. Zó goed bewaard dat besloten is om ze nu op de wereld los te laten, zodat iedereen kan horen hoe Joe Satriani klonk voordat hij ging surfen met een alien.

Oké, laten we direct heel duidelijk maken dat Squares alleen op deze site besproken wordt vanwege de connectie met Joe Satriani. Muzikaal heeft dit album niks te maken met (hard-)rock, laat staan metal. Wel treffen we lekker vrolijke new wave deuntjes met toefjes pop, rock en punk. En potjandorie wat zijn de deuntjes aanstekelijk vrolijk zeg.

Het enige wat je natuurlijk wilt weten is of de genialiteit van Joe Satriani al te horen is op de gitaar. Wel, niet echt. De nummers bieden niet echt een podium voor gitaarsolo’s, dus het blijft met hier en daar wat korte intermezzo’s. Niks spectaculairs nog, daar lenen de nummers zich simpelweg niet voor.

Voor een ieder die dit album wil aanschaffen vanwege de naam Joe Satriani raad ik aan om het album eerst even te beluisteren. Iemand die zijn of haar muziek trve en kvlt opgediend wil hebben laat dit schijfje sowieso links liggen. Maar ben je opzoek naar een lekker zomers plaatje met dik een half uur aan vrolijke deuntje voor in de auto onderweg naar het strand, dan heb ik hier een ideaal schijfje voor je!

Score:

75/100

Label:

earMUSIC, 2019

Tracklisting:

 1. Give It Up
 2. Everybody’s Girl
 3. B-Side Girl
 4. I Need A Lot Of Love
 5. Can’t Take It Anymore
 6. So Used Up
 7. You Can Light The Way
 8. Tonight
 9. Never Let It Get You Down
 10. Follow That Heart
 11. I Love How You Love Me

Line-up:

 • Joe Satriani – Gitaar
 • Andy Milton – Zang, basgitaar
 • Jeff Campitelli- Drums

Links: