Split – Demon Lodge/The Monolith Deathcult

Dit is het eerste werk van Demon Lodge dat naar buiten is gekomen. Het is een 7 inch single, in een beperkte oplage van 320 stuks, op blauw transparant vinyl. Normaal gesproken bespreken we geen singles maar omdat het hier gaat over nationale bands maken we een uitzondering. De andere A-kant wordt namelijk ingenomen door de The Monolith Deathcult.

Voor Demon Lodge heeft multi-instrumentalist Tjeerd de Jong ditmaal de hulp ingeroepen van drummer Eiko Ridderbos (Ex-Aequo). Breaking the Sound of Death is de track die te vinden is op deze single en hierin gaat Tjeerd iets verder dat de stoner doom die hem gewoon is. Demon Lodge is namelijk een blackened doom/death project. Hij gaat hierin zelfs zover dat hij een growl (of grunt, zo je wilt) gebruikt wat je normaliter niet van hem hoort. Het nummer opent met een aanzwellende gitaar feedback en duistere bezwering. Vervolgens valt het duistere doom geluid in en krijgen we solide track waar menig doom fan vrolijk van wordt. Het solo gitaarwerk, waarbij de tremolo niet geschuwd wordt, doet me denken aan de oudere nummers van Slayer. De drive van het nummer heeft iets Candlemass-achtigs maar dan veel lager. Hiermee zet Tjeerd toch net even iets anders neer dan wat hij gewoonlijk doet en ik houd ervan. Zijn nieuwe album van Phantom Druid is ook al bijna klaar dus wellicht dat we die ook gaan bespreken.

The Monolith Deathcult is natuurlijk geen onbekende voor de Nederlandse metalfan. Regelmatig verschijnen zij op optredens en festivals in binnen- en buitenland. The White Silence is weer een knap stukje techniek van de heren Dekker, Kok en Altena. Ditmaal een nummer in een wat lagere versnelling en daarmee brengen ze een death/doom geluid ten gehore welke in combinatie met de keyboards en effecten zich best kan meten met vergelijkbaar trager werk van Fear Factory. Op deze track worden ze bijgestaan door sessie drummer Frank Schilperoort, die enige tijd bij Altar op de drumkruk heeft gezeten. De zang is diep, donker en vol met frustratie en gezien het algemene thema van de laatste nummers is dit niet zo verwonderlijk. Ik ben heel benieuwd naar de rest van V3.

Beide nummers zijn via YouTube te beluisteren maar de single is wel een uniek verzamelobject.

Label:

Off The Record Label, 2020

Tracklisting:

Demon Lodge

  1. Breaking the Sound of Death

The Monolith Deathcult

  1. The White Silence

Line-up:

Demon Lodge

  • Tjeerd de Jong – Zang, gitaar, basgitaar
  • Eiko Ridderbos – Drums

The Monolith Deathcult

  • Michiel Dekker – Gitaar, samples, zang
  • Robin Kok – Zang, Basgitaar
  • Carsten Altena – Keyboards, gitaar, percussie

Links: