Split//Bite – 404 ends

Metalcore uit Noorwegen. De bands in de coresector die ik nog wel eens opzet zijn vooral meer old schoolbands als Amulet en Death Is Not Glamorous. Bands die melodie en hardcore op een toffe wijze vermengden. Dat doet Split//Bite, want daar gaat deze recensie over, ook vrij goed, zij het dat deze mannen een pak harder klinken. Wellicht heeft dat te maken met dat het viertal uit blackmetalbolwerk Bergen komt?

Enfin, de Noren brengen met de EP 404 Ends hun debuut-EP uit die het midden houdt tussen pakweg Stray From The Path, Knocked Loose en Nora. De invloeden van laatstgenoemde band komen duidelijk naar voren in opener Naked Lunch. Met name de schreeuwpartijen doen me wel denken aan de zang van Karl. Bij andere nummers komen meer het pompende en energieke aspect naar voren dat we bij meer modernere bands als Jesus Piece tegenkomen.

De band toont met deze EP echter wel een eigen gezicht en dat ligt met name in het gitaarwerk. Bij vlagen doen de dissonante tonen wel eens denken aan de jaren 90′ metalcorestroming met bands als 7 Angels 7 Plagues. Luister eens naar Forgotten Place en je snapt de referentie. Het gaspedaal wordt gedurende de hele EP vol ingedrukt. Dat betekent niet dat er geen variatie in de nummers zit want er komen wel wat vette momenten voorbij op deze EP. Zoals de groovende riffs in Error Ends en vooral het einde van Why Achieve Nirvana When You Can Play Videogames? Die laatste riff in dit nummer wordt herhaaldelijk gespeeld en dat werkt wonderwel goed. Een beetje zoals Every Time I Die dat ook wel eens doet in hun nummers. De zang varieert ook. Van krijsende zang tot zeurderig. En soms gewoon ongemeen punkachtig fel. In opener Naked Lunch rost de zanger een enorm lange zanglijn eruit op zo’n opgefokte manier dat je gelijk zin hebt om het zonnescherm van je woning kapot te rammen met de grasmaaier. Goed gedaan.

Tekstueel heeft de band overigens van alles te melden. Zoals het hoort in hardcore. Zo worden thema’s als zelfbewustzijn en in gewoontes blijven hangen aangesneden in Naked Lunch en A Proud Ship Fram From Shore. Error Ends gaat weer over hoe we als mensen gehersenspoeld worden door politici en influencers. Dit wordt voortgeborduurd op het grappig doch gevat getitelde Why Achieve Nirvana When You Can Play Videogames? Zo heeft de band nog wat te melden ook, muzikaal als tekstueel. Interessante band om in de gaten te houden, dit Split//Bite

Label:

Loyal Blood Records, 2023

Tracklisting:

  1. Naked Lunch
  2. Error Ends
  3. Forgotten Place
  4. Why Achieve Nirvana When I Can Play Video Games Instead
  5. Proud Ship Far From Shore

Line-up:

  • Voornaam Achternaam – Zang, Gitaar

Links: