Spite – Dedication To Flesh

Als ik één genre zou moeten aanwijzen waar momenteel heel veel sterke releases verschijnen, dan moet het wel deathcore zijn. Wekelijks verschijnen er meer dan honderd nieuwe releases in de mailbox van Zware Metalen maar de krenten uit de pap komen vaak toch wel bovendrijven, al dan niet via andere kanalen zoals YouTube. Zo zat er pas geleden gevoelsmatig ineens een olifant op mijn schoot toen ik een nummer in de ‘feed’ zag verschijnen en dat nietsvermoedend aanklikte. Het bleek een nieuwe single te zijn van Spite, een deathcoreband uit Californië die met Dedication To Flesh via Rise Records zijn vierde album uitbrengt. Fans van groovende, snoeiharde metalcore en ‘simpele’ deathcore opgelet!

Dit Dedication To Flesh veroorzaakt namelijk een explosie die zijn weerga niet kent. Wat een heerlijk geweld legt Spite hier op de mat zeg. Vanaf het begin tot het eind dient de luisteraar als vrijwillige boksdummy, terwijl het vijftal meedogenloos op je tekeer gaat. De moddervette geluidsmix laat de niet al te ingewikkelde mengelmoes van metal- en deathcore nog beter uit de verf komen. Zoals een goede coreband betaamt, krijgen we regelmatig breakdowns en moshparts voor de kiezen, maar dat geen enkele daarvan ook maar enigszins saai of gerecycled klinkt, is vrij zeldzaam. Ook op vocaal gebied is het dik in orde. Zanger Darius Tehrani klinkt gretig en veelzijdig. Zijn fraaie afwisseling van gegrom, brute ‘gutturals’ en intense squeals maken van The Most Ugly, Hangman en afsluiter in stijl Crumble dan ook heerlijke karaokenummers voor onder de douche. Zijn stemgeluid doet regelmatig denken aan dat van Scott Ian Lewis (Carnifex), Alex Terrible (Slaughter To Prevail) en Randy Blythe (Lamb Of God). Het is dus een absolute meerwaarde voor de band en terugluisterend naar het eerder verschenen werk ook een hele stap voorwaarts op de kwaliteitsladder voor hemzelf.

Ja, dat is de perfecte vergelijking die voor heel Dedication To Flesh als album op gaat! Als je je altijd hebt afgevraagd hoe Lamb Of God zou klinken als die band deathcore zou maken, dan brengt Spite hier het antwoord. Mocht dit een opgetrokken, inmiddels compleet weggeslagen wenkbrauw opleveren, dan hebben de heren wat fijne leverstoten in de aanbieding. De échte rake klappen vallen namelijk in het ultralompe Some Things You Should Know…, het smerig lekkere The Son Of Dawn en de keihard-op-je-kanissingle Dedication To Flesh waarbij de golvende en opzwepende gitaarpartijen, de meezingbare zanglijnen en de knallende aanpak meteen doen denken aan die andere Amerikaanse band, gevestigd aan de tegenoverliggende kustlijn van Amerika.

Met iets meer bombarie en technische lading topt Spite zijn sessie op je murw gebeukte lichaam af. Caved In schuift heerlijke, rollende drumtapijten en headbangmateriaal naar voren terwijl Proper One op zijn beurt juist zorgt voor een onverwacht, tegendraads klapfestijn op je voortanden. Geen van de bandleden eist ook maar ergens alle aandacht zelf op of zorgt met expliciet zijn bijdrage dat het resultaat bovengemiddeld goed is (iets wat mij steeds vaker laat afhaken bij bands van het kaliber Lorna Shore). Tijdens deze sessie haalt iedereen tegelijkertijd zijn gram en dat zorgt ervoor dat Dedication To Flesh vooral als eenheid voelt. Door de niet al te moeilijke aanpak van de muziek is het resultaat compleet ‘instapklaar’. Spite brengt met zijn vierde plaat een topper in het genre uit die verplicht beluisterd moet worden door iedere fan van metal- en deathcore. Wedden dat jij ook een boksdummy wil zijn?

Score:

86/100

Label:

Rise Records, 2022

Tracklisting:

 1. Lord Of The Upside Down
 2. Caved In
 3. Proper One
 4. Made To Please
 5. Some Things You Should Know…
 6. Dedication To Flesh
 7. The Most Ugly
 8. Fear
 9. The Son Of Dawn
 10. Sounds For The Descent
 11. Hangman
 12. Crumble

Line-up:

 • Darius Tehrani – Zang
 • Cody Fuentes – Gitaar
 • Christopher Tognetti – Gitaar
 • Stephen Mallory – Basgitaar
 • Joshua Slater – Drums

Links: