Spit – For The Masses

Soms is duidelijkheid troef. Soms ligt in de eenvoud de essentie en vaak ook de oplossing. Heel soms is het ook zo dat je van geen hout pijlen kan maken en dat je iets voorgeschoteld krijgt, op muzikaal vlak dan wel te verstaan, dat je moeilijk in een bepaald hoekje kan stoppen. Het uit Arnhem afkomstige Spit laat op zijn onlinekanalen uitschijnen black metal te spelen, maar toch niet helemaal. Wat moet je daar dan mee als luisteraar? Tja, één devies: luisteren! En dat is ook net datgene wat ik ga doen. For The Masses is de tweede release van dit viertal: een EP die volgt op een demo die ook dit jaar is verschenen.

Al fronsend lees ik de songtitels. Ik kan me enkel maar iets voorstellen bij een Palate Cleanser. Voor de rest laat ik me inspireren door het moment, door de muziek. Ik gooi voor de verandering opnieuw geen linkje in het schrijven want dan verklap ik direct de heleboel. Het moet niet moeilijk zijn om met jullie vingervlugge vingers op de elektronische snelweg snel en vlot toegang te verkrijgen tot al dit lekkers dat het Nederlandse Spit zo maar eventjes bij mekaar heeft gespuugd.

Zet je schrap voor amper twintig minuutjes teringherrie van een bepaalde plank. Waar de eerste riff van Glisten nog een post-blackmetalrandje heeft, is het vervolg ultrabrutaal en komt het wat in het vaarwater van opzwepende punk die geconfronteerd wordt met black metal in al zijn facetten. De productie is niet om over naar huis te schrijven maar is lekker puur. Het lijkt wel of deze vier vrolijke vrienden wat microfoons in een woonkamer hebben opgehangen en dit op een willekeurige locatie om vervolgens met behulp van één of ander recordertje het geheel op te nemen. Shoegaze-achtige riffs worden in Centrist Hot Takes For The Chronically Online met behulp van een gluiperige blastpartij en wat grunts en screams vakkundig de nek omgewrongen, heerlijk toch! De pret kan niet op want met wat hogere screams sta je luttele ogenblikken later oog in oog met de heer Mukoda, wie dat ook moge wezen. Rustig slapen en dromen doet hij alvast niet wanneer hij de gorgelende en knotterende bas samen met de drum dissonante gitaarpartijen hoort samenhouden. Bourgeois Cowardice staat misschien in het geheel wat vreemd op deze plaat. Een meanderend, experimentele riffpartij, ritmisch cymbalenwerk en vervolgens hortende en stotende dynamieken brengen je verder het nummer in.

Een schoonheidsprijs voor de hoes van deze EP, For The Masses, gaan de heren in Spit van mij niet krijgen, maar om nu te schrijven dat ze spuuglelijk is, is ook weer lichtelijk overdreven. Een prijs wint de band in mijn ogen toch wel, namelijk deze van “potje teringherrie opgenomen in de woonkamer”. Ik hou wel van deze rudimentaire vorm van musiceren.

Label:

Eigen Beheer, 2024

Tracklisting:

  1. Glisten
  2. Centrist Hot Takes For The Chronically Online
  3. Palate Cleanser
  4. Mukoda’s Dream
  5. Bourgeois Cowardice

Line-up:

  • Jelmer – Bas, zang
  • Sam – Zang
  • Kaj – Gitaar, orgel, zang
  • Nojus – Drum, zang

Links: