SpiritWorld – Deathwestern

Eerlijk? Ik kende deze band niet, maar als Century Media je onderdak biedt, heb je iets in je mars natuurlijk. Koppel daar een albumhoes aan die op een Quentin Tarantino-remake van The Good, The Bad And The Ugly lijkt en je trekt automatisch mijn aandacht. SpiritWorld komt uit Las Vegas en maakt Death Western! Ja, dat is blijkbaar een genre tegenwoordig. Eigenlijk vermengt de band thrash, punk, horror, hardcore, country en death metal met elkaar en het resultaat klinkt verrassend leuk, maar ook heel herkenbaar.

Tja. Death, thrash, punk en hardcore vreten wel vaker uit dezelfde varkenstrog natuurlijk. Het verschroeiende tempo, gekoppeld aan agressieve gitaren en vocalen is nu eenmaal het grondplan voor alle vier de genres. Het countrygedeelte dat de band aan zijn muziek beweert toe te voegen, lijkt in de praktijk eerder een cowboyhoed te zijn. Als we dit als country gaan bestempelen is Pantera plots mijn favoriete countryband.

Allemaal goed en wel, maar in plaats van over die cowboyhoed te blijven janken, heb ik het liever over de muziek. Hoe klinkt dit SpiritWorld nu in de praktijk? Wel, ik heb tijdens het beluisteren van deze plaat meermaals aan Hatebreed moeten denken. Ik dacht eerst dat dit een zijproject was van Jamey Jasta, de explosieve frontman van die hardcoregigant. Niets is minder waar. 

SpiritWorld staat voor een spijkerharde hybride vorm van thrash metal en hardcore. Ideaal om op de moshen, al zal je wel je cowboyhoed verliezen in de massa. Je voelt waar de band heen wil met de muziek en mijn sympathie heeft dit wel. Helemaal kokend heet word ik echter niet van deze cowboy metal. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat de band in de buitenlandse media wel hele lovende kritieken krijgt. Geef het dus zeker een kans en vorm je dus zelf een mening over de muziek. We kunnen verschillen van mening.

Nee deze SpiritWorld mist – wat mij betreft – misschien wat originaliteit op muzikaal vlak, maar compenseert dit ruimschoots met intensiteit en een vleugje dark country. Die intro van het nummer Deathwestern bijvoorbeeld, die had zo van de hand van Me And That Mans Nergal kunnen zijn. Stevige hardcore geënt op Slayer en Hatebreed. Op de schouders van reuzen is het makkelijk om boven de middelmaat uit te steken.

Score:

80/100

Label:

Century Media, 2022

Tracklisting:

 1. Mojave Bloodlust
 2. Deathwestern
 3. Relic Of Damnation
 4. Purafied In Violence
 5. Ulcer
 6. Committee Of Buzzards
 7. The Heretic Butcher
 8. Moonlit Torture
 9. Crucified Heathen Scum
 10. Lujuria Satánica
 11. 1000 Deaths

Line-up:

 • Nick Brundy – Basgitaar
 • Preston Harper – Drums
 • Randy Moore – Gitaar
 • Matt Schrum – Gitaar
 • Stu Folsom – Zang
 • Justin Fornof – Zang, samples

Links: