Spirit Adrift – Divided by Darkness

Spirit Adrift is al sinds de oprichting in 2015 feitelijk het eenmansproject van Nathan Garrett, die het liefst alles zelf zou willen doen. Live gaat dat natuurlijk niet, dus inmiddels is er al twee jaar lang sprake van een stabiele ‘band’. Maar op het derde album speelt Nathan, op de drums en de incidentele toetsen na, alles toch zelf in.

Waar bij de eerste twee albums sprake was van doom met prog- en andere metalinvloeden, is er nu duidelijk een keuze gemaakt om de doom vaarwel te zeggen. Een voor uw recensent treurige beslissing, maar het is niet anders. We krijgen nu een potje metal met elementen uit de prog, power en heavy metal voorgeschoteld. Het afsluitende instrumentale The Way of Return kent ook nog wat overduidelijke Pink Floyd-invloeden. Slechts het nummer Hear Her komt nog doomy uit de hoek en doet met weemoed verlangen naar het eerdere werk. Een vergelijking met het latere werk van While Heaven Wept kan ook worden gemaakt, zij het in dit geval met minder nadrukkelijk toetsenwerk en vocalen die toch net wat minder zijn.

Doomfans kunnen, en zullen vermoedelijk ook, dit album links laten liggen. Spirit Adrift zal dus op zoek moeten naar een andere doelgroep. Of dat met Divided by Darkness gaat lukken is nog maar de vraag.

Score:

69/100

Label:

20 Buck Spin

Tracklisting:

  1. We Will Not Die
  2. Divided by Darkness
  3. Born into Fire
  4. Angel Abyss
  5. Tortured by Time
  6. Hear Her
  7. Living Light
  8. The Way of Return

Line-up:

  • Nathan Garrett – Zang, gitaar, bas
  • Marcus Bryant – Drums

Links: