Spawn of Possession – Cabinet

Spawn of Possession – Cabinet (2003, Unique Leader records)Na in 1997 opgericht te zijn heeft deze Zweedse death metal band in 2000 de ‘Forbidden’ demo uitgebracht, en ‘Church of Deviance’ een jaar later. Dit leverde ze een deal op met Unique Leader Records en het eerste resultaat van die deal draait nu rondjes in m’n CD-speler: de eerste full length, ‘Cabinet’. In de bio lezen we het volgende: ‘The whole idea of the band was to create brutal and sick music that went beyond all that had been done before in death metal history!’
Welnu, er is niets mis met gezonde ambitie, en ik wil undergroundfanatisme ook niet de grond in boren, maar als er iets is wat er NIET op dit plaatje te horen is is het wel ‘brutal and sick music that went beyond all that had been done before in death metal history!’.


De op Monstrosity-leest geschoeide death metal is strak gespeeld en de productie staat als een huis. De heren beheersen hun instrumenten ook erg goed, veel melodieuze riffjes zo tussen de (redelijk brute) death metal door, en de drummer heeft een paar leuke ritmische varianten. Sommige nummers gaan behoorlijk de technische kant uit, terwijl bv. in no. 5 (‘Dirty Priest’) een lekkere groovende (of zoiets) riff zit. Ook voor solo-freaks valt er wel wat te halen.
Kijk, en dat is nu net het probleem met deze CD (en met vele, vele andere…). Het is allemaal puntgaaf.


De produktie ‘staat als een huis’ maar is ook behoorlijk transparant — het is allemaal formulewerk. Een plaat voor fans, door fans, die allemaal zeer goed kunnen spelen. Maar tussen het overweldigende aanbod valt deze zoveelste ‘competent ingespeelde, goed geproduceerde, technisch zeer strakke’ death metal plaat dus echt niet op. Al kan je nog zo goed spelen, dit blijft na 10 luisterbeurten nog steeds niet hangen. Dan krijgen de woorden (wederom uit de bio) ‘With a complete line up, Spawn of Possession is now prepared to take on the world with their monstrous playing and to brutalize every stage that comes in their way!!!’ toch een wat ironische bijsmaak. Praatjes vullen geen gaatjes — wie weet wat de live-ervaring brengt, maar eerst is er toch echt stukken meer eigen identiteit nodig. EN betere teksten, want triviale observaties over ‘Dirty Priests’ en ‘The Forbidden’ (waaruit ik even zal quoten) in gebrekkig Engels gaan het ook niet doen.


‘Falling, the fog clears out the stairs stained in rest

Ones light he carried, now it breeds in darkness

crucifixion a gutter a corpse’

Werk aan de winkel dus…Tracklist:1. Lamashtu

2. Swarm of the Formless

3. Hidden in Flesh

4. A Presence Inexplicable

5. Dirty Priest

6. Spawn of Possession

7. Inner Conflict

8. Cabinet

9. The Forbidden

10. Church of Deviance

11. Uncle Damfee


speeltijd 38:12line-up:

Jonas Bryssling – Gitaar

Jonas Karlsson – Gitaar

Niklas Dewerud – Bas

Dennis Röndum – Drums/VocalsBand websiteLabel website