Space Witch – Arcanum

Met inmiddels legendarische bands als Cathedral, Electric Wizard en Orange Goblin is het Verenigd Koninkrijk reeds sinds de jaren negentig vruchtbare grond gebleken voor doom-/stoner metal met tektonische impact. Hoewel in het nieuwe millennium het epische Conan nog dieper op diezelfde lijn doorploegt, doen vanuit de UK de laatste jaren vooral doombands met een hoger psychedelisch gehalte van zich spreken. Of men kan spreken van een ‘New Wave of British Doom Metal’ moet nog blijken, maar bands als Uncle Acid & the Deadbeats, Elephant Tree en Mammoth Weed Wizard Bastard timmeren aardig aan de sonische weg. Stoke-on-Trent’s Space Witch is een band die een secundaire laag van space-elementen onder de primaire laag van doommetalen aanboort, en een potentiële vaandeldrager in de hedendaagse Britse doom-/stonerniche.

(N.B.: rants met betrekking tot, al dan niet abusievelijk, onvermeld gebleven bands zijn welkom in de commentaren. Indien u belang heeft bij een meer complete lijst (profielwerkstuk over de evolutie van de Britse doomscene, iemand?), neem dan contact op met de hoofdredactie.)

Op Arcanum, opvolger van het in 2014 uitgebrachte en toepasselijk getitelde debuutalbum Space Witch, is de speelduur per nummer ingekort van dertig naar rond de tien minuten, zodat er hier ruimte is voor vier sterk instrumentaal georiënteerde epossen. Een andere wijziging, of (beter) vooruitgang, is dat de overvloed aan spacey synthesizergeluiden wat terug is geschaald. Deze meer dienstbare rol van de synthesizer maakt dat de sound meer riffzwaar wordt. Op de volledig instrumentale openingstrack Cosmonoid is het spacespektakel nog het meest prominent, maar geen moment storend. Misschien is de opener zelfs het sterkste nummer op Arcanum, al ligt de kwaliteit van de nummers dicht bij elkaar en het algemene niveau dan ook hoog. Op de overige tracks doen ook vocalen hun intrede in de spacedoom van Space Witch. Deze zijn echter nauwelijks als ‘zang’ te betitelen, zelfs niet vanuit een sludgeperspectief. Het heeft meer een sfeer van ritmisch uitgesproken strijdkreten, en dat past hier eigenlijk perfect.

Al met al is er veel te prijzen aan Arcanum, alsook weinig tot niets aan te merken. Toch zijn er wellicht net iets te weinig excellente momenten om te stellen dat Space Witch zich met dit album tussen de Britse doomlegendes mengt. Maar voor dat moment aanbreekt, kunt u Arcanum maar al beter in huis hebben.

Score:

86/100

Label:

HeviSike Records, 2017

Tracklisting:

  1. Cosmonoid
  2. Astro Genocide
  3. Hex Solaris
  4. Battle Hag

Line-up:

  • Darren Lee Rowlands – Gitaar
  • Daniel Mansfield – Drums
  • Peter Callaghan – Elektronica, Vocalen
  • Tomas Cairn – Bas

Links:

Geef een reactie