Space Chaser – Give Us Life

Vorig jaar was een absoluut topjaar voor thrash metal. Bands als Warbringer, Havok, Testament, Assassin, Bonded, Sodom, Annihilator, Onslaught en nog vele andere brachten geweldige albums uit. Je zou dan ook verwachten dat er in 2021 niet zoveel zal gebeuren in dit genre. Niets is minder waar, zo blijkt! Het uit Duitsland afkomstige Space Chaser heeft pasgeleden album nummer drie uitgebracht: Give Us Life. Een nog relatief jonge band (lees: actief sinds 2011) en nog relatief onbekend, maar kan dit album daar verandering in brengen?

Vanaf de eerste track is het gelijk duidelijk dat we hier met een ‘no-nonsense’ band te maken hebben: recht voor je raap old-school thrashmetalgeweld! Snelle en gedempte tremolopicking op de gitaren, catchy melodieën en een opgefokte drummer. Zanger Siegfried snijdt heerlijk door de mix heen met zijn ruwe stem en roept mijn inner festivalganger op om flink te gaan headbangen en misschien zelfs wel een moshpit op te zoeken. Het niveau lijkt niet veel onder te moeten doen voor de Bay Area Thrashlegendes.

Waar het met Remnants of Technology gelijk knallen was, doet Juggernaut het ietsjes rustiger aan. Met de nadruk op ‘ietsjes’. Een meer mid-tempo track maar met een bepaalde aantrekkingskracht om nog harder te gaan headbangen. Cryoshock gooit het over een iets andere boeg en zoekt het iets meer in een (licht) progressieve hoek, met veel afwisselende stukken. Het tempo gaat weer aan met A.O.A. en het nummer heeft zelfs een heel licht tintje death metal hier en daar. Kunnen de gitaren nog sneller? Ja hoor, dat gebeurt in The Immortals. Gevalletje RSI ligt op de loer, zeg maar. Signals gooit het weer meer over de old-school brug. Bij Burn Them All doet het refrein mij denken aan een andere thrashmetalband, maar ik kan mijn vinger er niet op leggen. Misschien weet één van de lezers welke band ik bedoel?


De titeltrack is denk ik wel het hardste en meest duistere nummer op de plaat, met name in de coupletten. Geïnspireerd door death metal, dat is duidelijk. Wat een beuktrack! Dat is wel mijn favoriet op dit album. Antidote to Order begint haast als een punknummer (geen zorgen, het is en blijft gewoon thrash), al duurt dit niet lang. Veel afwisseling en opnieuw veel geweld, lekker hoor. De laatste track op het album, Dark Descent, is een prima samenvatting van hoe dit album verloopt: afwisselend, beukend, snel, catchy en een vleugje black en death hier en daar. Qua entertainment zit het ook wel goed met de heren. Check bijvoorbeeld eens de videoclip van Remants of Technology: een heuse productie en haast een film! Ook het thema van de teksten (en videoclips) is leuk gekozen en gaat met name over (buitenaardse) technologie en dystopische sciencefictionverhalen.

Toch blijft het geheel niet heel goed hangen. Dat probeert het wel, maar het lukt nèt niet. Maar dat dit vechters zijn en doorgewinterde artiesten, dat staat buiten kijf. Give Us Life is een prima plaat en de missie om wat harder en duisterder te klinken is zeker geslaagd. Nog iets meer jullie sound en platen verfijnen, Space Chaser, en jullie kunnen serieus gaan concurreren met de grotere namen in het thrashmetalgenre.

Score:

77/100

Label:

Metal Blade Records, 2021

Tracklisting:

 1. Remnants of Technology
 2. Juggernaut
 3. Cryoshock
 4. A.O.A.
 5. The Immortals
 6. Signals
 7. Burn Them All
 8. Give Us Life
 9. Antidote to Order
 10. Dark Descent

Line-up:

 • Siegfried Rudzynski – Zang
 • Martin Hochsattel – Gitaar
 • Leo Schacht – Gitaar, zang
 • Sebastian Kerlikowski – Basgitaar
 • Matthias Scheuerer – Drums

Links: