Soulfly – Archangel

Soulfly – Archangel
Nuclear Blast, 2015

In zijn recensie van Savages (2013), het vorige album van Soulfly, stelde Wouter Kooy de vraag hoe lang het zou duren voor de band rondom Max Cavalera een familiebedrijf zou zijn. Die vraag is nu nog prangender, want eerder dit jaar verhuisde bassist Tony Campos naar Fear Factory. Tijdelijke vervanger Igor Cavalera junior wordt naar verwachting geen vast lid, maar krikt het huidige percentage Cavalera’s van Soulfly wel op tot maar liefst 75%. In Soulfly zitten nu meer Cavalera’s dan in Cavalera Conspiracy.

Maakt allemaal niet uit natuurlijk, zolang de muziek maar in orde is. Dat werd met Savages wel in twijfel getrokken, toen Soulfly niet alleen precies hetzelfde recept hanteerde als op de twee voorgangers, maar dat ook nog eens veel mindere songs en een te lange speelduur tot gevolg had. Sowieso is er van vernieuwing al een tijdje geen sprake meer. De vraag voorafgaand aan Archangel was dus of het niet weer een herhaling van zetten zou zijn.

Muzikaal is het even schrikken bij de matige opener We Sold Our Souls to Metal, dat met zijn repetitieve refrein goed had kunnen zijn als het anderhalve minuut had geduurd, maar daarna herpakt Soulfly zich met Archangel, Sodomites en Ishtar Rising. Pakkende nummers, die bovendien Soulfly ademen en qua sfeer en stijl goed aansluiten bij de betere werken van de band, met een wat donkere toon die hier en daar leentjebuur speelt bij de Europese death. Op de rest van het album wisselt het niveau wat meer. Op sommige momenten hoor je de band op zijn top (bijvoorbeeld de solo in Mother of Dragons), op andere zit je toch eigenlijk weer een beetje te gapen. Zo vernieuwend als het debuut ofwel de epische nummers van Prophecy en Dark Ages is het allemaal niet, maar het is goed om te horen dat Soulfly wat wegstapt van de eenheidsworst die Savages toch echt was.

Anders dan muzikaal lijkt thematisch de inspiratie nooit op te zijn geraakt. Ook dit keer loopt er een rode draad door het album, waarvoor met het vooral heeft gezocht bij het oude testament, met directe referenties in de titel, songtitels en teksten. Ook kennen meerdere nummers koorgezang dat kerkelijk aandoet, en zelfs het artwork lijkt op een authentiek schilderij van een bijbels tafereel. Complimenten dan ook voor ontwerper Eliran Kantor, voor de mooiste Soulflyhoes sinds in ieder geval Conquer (2008).

Met Archangel herpakt Soulfly zich dus weer aardig. Het is zeker geen topper, maar nu de broers Cavalera zich met Cavalera Conspiracy eveneens met verve toeleggen op het maken van lompe thrash is Soulfly gedwongen zijn andere kwaliteiten te laten zien. Met de focus op levensbeschouwelijke en historische thema’s, zowel als het besluit muzikaal ver weg te blijven van de (metal)mainstream blijft Soulfly een unieke band, zelfs zonder de exotische elementen. Hopelijk is Archangel de opmaat naar een nieuwe plaat waarop dat écht goed tot uiting komt.

Tracklisting:
SoulflyArchangel

 1. We Sold Our Souls to Metal
 2. Archangel
 3. Sodomites
 4. Ishtar Rising
 5. Live Life Hard!
 6. Shamash
 7. Bethlehem’s Blood
 8. Titans
 9. Deceiver
 10. Mother of Dragons

Line-up:

 • Max Cavalera – Vocalen, gitaar
 • Marc Rizzo – Gitaar
 • Zyon Cavalera – Drums
 • Tony Campos – Bas

Links: