Soul Grip – Avadon

Soul Grip – Avadon
ConSouling Sounds, 2015

De eerste EP van dit Gents kwartet werd me in de schoot geworpen als zijnde een post-hardcorealbum. Valt blackmetal ook onder die ‘post’-term? Soul Grip speelt volgens eigen omschrijving blackmetal met hardcore-invloeden. Daar kan je ze best in volgen. Avadon heeft alles wat een donkere plaat nodig heeft, maar experimenteert dan met een stijl die niet meteen verwacht wordt.

Vanaf het moment dat het album uit mijn postbus werd gehaald, wees alles er op dat het een blackmetalplaat was. Het simpele doch complexe artwork van de hoes gaf me niet meteen het idee dat ik post-hardcorewerk in mijn handen had. Simpel omdat zowel voor-, achter-, als zijkant van de doos dezelfde kleur heeft en uit karton bestaat, maar complex vanwege de tekening vooraan. Het bovenste deel ziet er uit als een onthoofde gier, maar het onderste deel geraak ik niet uit. De titels van de nummers gaven me nog het meest de indruk dat het om een somber album ging. Tracks met namen als Ormliknande, Asmodäus en Myrrh (Usurper Of The Mule) geven al wel wat weg.
Over tot de inhoud nu.

Obsidian leidt het album in op wat sinistere gitaarnoten en het knisperen van een vuur alvorens een langgerekte kreet Ormliknande aftrapt en de drummer wat snelle blastbeats op je afsmijt. Daarna vertraagt het nummer, wat uiteraard een blackmetalelement is, maar het is misschien melodischer dan je zou verwachten. Is dit de hardcore-invloed op het album, of zijn het de minuscule breakdowns die die indruk willen wekken? Je merkt in ieder geval dat het instrumentaal geen compleet blackmetalalbum is. Asmodäus start gelijk een hardcore band het ook wel eens zou doen, bevat hier en daar een breakdown, maar is voor de rest wel gitzwart. De sfeer op heel het album is donker en zo laat Soul Grip zien dat het vooral daar om draait binnen de band. De hardcore-elementen dienen enkel om de muziek op te frissen en origineel uit de hoek te laten komen, en dat doet het zeker. Carnet De Deuil geeft het beste voorbeeld van de mix die men speelt.

Avadon is een sterk eerste wapenfeit voor deze band. Het is ook leuk om te zien dat de EP meer dan vier nummers bevat. Soul Grip heeft het podium al met Wiegedood gedeeld en heeft ook al een aantal buitenlandse shows gespeeld. Het is stevig bezig en moet zo zeker blijven doorgaan.

Tracklisting:
Soul Grip - Avadon

 1. Obsidian
 2. Ormliknande
 3. Asmodäus
 4. Le Menace Du Mal
 5. Carnet De Deuil
 6. Manifest Der Vervoering
 7. Myrrh (Usurper Of The Mule)

Line-up:

 • Kevin De Cock – Vocalen, Gitaar
 • Nathan Vander Vaet – Vocalen, Gitaar
 • Jeffrey Calis – Bass
 • Gert Stals – Drums

Links: