Sortilège – Apocalypso

Nou, daar is een naam die ik lang niet meer gehoord heb. Sortilège. Begin jaren 80 van de vorige eeuw stond de metal nog in de kinderschoenen en de verscheidenheid aan bands en subgenres was heel beperkt. Je luisterde dus bijna alles wat je te pakken kon krijgen. Sortilège was daarop geen uitzondering. Wat deze Franse band in die tijd uniek maakte, was dat alle nummers in het Frans gezongen werden en dat doen ze nog steeds.

Na diverse onderbrekingen, splitste de band zich in 2020 in twee delen. Het ene deel werd gevormd door gitaristen Didier “Dem” Demajean en Stephane “L’Anguille” Dumont, terwijl zanger Christian “Zouille” Augustin en bassist Daniel “Lapin” Lapp de andere deel vormden. De incarnatie met zanger Christian is het meest actief gebleken en hoewel bassist Daniel daar geen deel meer van uitmaakt, heeft Christian uitstekende muzikanten om zich heen verzameld en in 2021 bracht dit Sortilège de plaat Phoenix uit. Hierdoor ontstond er ook een dispuut over de naam. Echter hebben de oud-gitaristen met hun band nog geen nieuwe muziek uitgebracht.

Nu is het tweede album van Christians Sortilège een feit. Het heeft de naam Apocalypso meegekregen en laat horen dat Sortilège nog steeds heerlijke heavy metal kan maken. Het album is erg gevarieerd en laat je diverse kanten van de heavy metal horen. Opener Poseidon is lekker vlot, terwijl Encore Un Jour meer richting een ballad neigt. La Parade des Centaures beukt als een lekkere hardrock track en met Derrière les Portes de Babylone als mede de bombastische titelsong geven ze een meer symfonische draai aan de muziek met raakvlakken aan respectievelijk Therion en Kamelot.

De bandleden blijven wel halsstarrig vasthouden aan het zingen in het Frans wat wellicht de wereldwijde erkenning van de band in de weg heeft gestaan. Desalniettemin moet ik ze nageven dat het ze siert daarin geen concessies te doen en vast te houden aan waar ze voor staan.

Er zijn ook wat gasten voor Apocalypso uitgenodigd. Op de nummers Attila en La Parade des Centaures krijgen ze vocale ondersteuning van Stephane Buriez, zanger/gitarist van Loudblast, op Derrière les Portes de Babylone speelt de band Myrath een stukje mee (vandaar het Therion-gevoel) en op Apocalypso mag toetsenist Kevin Codfert zijn kunsten vertonen.

Apocalypso is voor de liefhebbers van old school heavy metal. De schijf geeft zeker het gevoel dat oude tijden herleven. Toch klinkt het ook zeker bij de tijd en gezien de variatie in de nummers is er voor iedereen wat te ontdekken. Jammer dat ik (nog steeds) geen Frans versta.

Score:

84/100

Label:

Season Of Mist, 2023

Tracklisting:

 1. Poseidon
 2. Atilla
 3. Derrière les Portes de Babylone
 4. Le Sacre du Sorcier
 5. La Parade des Centaures
 6. Walkyrie
 7. Encore un Jour
 8. Trahison
 9. Vampire
 10. Apocalypso

Line-up:

 • Christian “Zouille” Augustin – Zang
 • Bruno Ramos – Gitaar
 • Olivier Spitzer – Gitaar
 • Sébastien “Shag” Bonnet – Basgitaar
 • Clément Rouxel – Drums

Links: