Sorcerer – Reverence

Sorcerer is samen met Candlemass waarschijnlijk de grootste doomband die ooit uit Zweden kwam. Beide bands zijn ook al sinds de jaren ‘80 bezig en blijven maar gaan. Dit resulteerde in 2020 in het schitterende album Lamenting of the Innocent. Zoals zoveel bands had Sorcerer echter tijd met hopen tijdens de coronacrisis. De band komt daardoor aanzetten met een nieuwe EP. Geen nieuw werk, of toch niet helemaal, maar vier covers van bands die de jongens van Sorcerer duidelijk hoog hebben zitten.

Een blik op de tracklijst maakt het reeds onmiddellijk duidelijk. Iedereen die iets van old-school metal kent, herkent deze nummers namelijk onmiddellijk. De EP vangt aan met Gates of Babylon van Rainbow en levert verder nog When Death Calls (Black Sabbath), Crusader (Saxon) en Waiting For Darkness (Ozzy Osbourne) op. Het is interessant om te zien dat Sorcerer steevast kiest voor enkele grote namen die reeds sinds de jaren ‘70 meedraaien. Het zijn met andere woorden stuk voor stuk jeugdidolen van de bandleden.

Gates of Babylon werd door Ronnie James Dio in de jaren ‘70 uitgebracht toen hij nog bij Rainbow zong. When Death Calls is dan weer een heerlijk Black Sabbath-nummer uit 1989, met Tony Martin als zanger. Persoonlijke noot: leuk dat de band voor een minder bekend Sabbath-nummer koos. De Tony Martin-periode is serieus onderschat hoor. Crusader behoort helaas wel tot de bekendere Saxon-nummers. De song was het vlaggenschip van het Crusader-album in 1984. Zeker geen slecht nummer natuurlijk, maar het is een gemiste kans in mijn ogen en oren. Saxon heeft namelijk zoveel goede, minder bekende en eigenlijk zelfs betere stukken. Waiting For Darkness tenslotte, kennen we natuurlijk van Ozzy’s Bark At The Moon-album uit 1983. Goede keuze gasten!

De originele nummers vind ik natuurlijk allemaal beter. Ik ben er zeker van dat de jongens van Sorcerer dit met me eens zijn. Waarom zouden ze er anders voor kiezen om net deze songs te coveren? Het waren stuk voor stuk nummers die een impact hadden op hun jonge jaren. Toch zijn het verdienstelijke covers hoor. Sorcerer levert kwaliteitsspul af. Uitstekende muzikanten die uitstekende muziek coveren. Dit tovert altijd wel een glimlach op mijn gezicht. Het moet leuk zijn om dit live te aanschouwen. De meerwaarde van deze EP is echter klein en kunnen we het best als bezigheidstherapie tijdens de lockdowns beschouwen. Het is Sorcerers geheel eigen Garage Inc zullen we maar zeggen. Even grasduinen in het eigen verleden en je oude liefdes eens zelf vastleggen op een plaatje. Leuk gedaan en je hoort dat de bandleden zich ermee amuseerden.

Label:

Metal Blade Records, 2021

Tracklisting:

  1. Gates Of Babylon
  2. When Death Calls
  3. Crusader
  4. Waiting For Darkness

Line-up:

  • Johnny Hagel – Basgitaar
  • Anders Engberg – Zang
  • Richard Evensand – Drums
  • Kristian Niemann – Gitaar
  • Peter Hallgren – Gitaar
  • Justin Biggs – Basgitaar

Links: