Sonologyst – Ancient Death Cults And Beliefs

Dertien verschillende uitgaves heeft Sonologyst uit Italië volgens Discogs op zijn naam staan, waarvan dit de tweede is die via Cold Spring is verschenen. Raffaele Pezzella is de naam van de man die schuilgaat achter Sonologyst. Sonologie is een neologisme dat wordt gebruikt om de studie van geluid in verschillende disciplines te beschrijven (bedankt Wikipedia) en dat is exact wat hier gebeurt. Profound, ritual dark ambient and apocalyptic drones, het klinkt beter in het Engels dan in het Nederlands.

Vijf nummers lang wordt door Sonologyst een sfeer gecreëerd waarbij de voorouderverering centraal staat. Hierbij wordt de ganse wereld doorkruist en stilgestaan bij de Maya’s en de Egyptenaren, weliswaar duizenden jaren geleden. Sonologyst brengt deze settings naar boven met een gedateerde (logisch, maar toch) set geluiden afkomstig van elektrische gitaren, omgevingsgeluiden, samples die zouden afkomstig zijn uit het Oude Egypte en Maya-gebieden, aangevuld met klarinet, saxofoon, synthesizers, etherisch gezang, allerhande percussie en noise. Het is geen album om even op een gezellige barbecue-namiddag op te zetten, wel op diezelfde dag bij een ondergaande zon aan te zetten wanneer alle restanten van het eten, de kapotte strandstoel en die dooie vogels uit de tuin in diezelfde barbecue worden geflikkerd, om vervolgens de restanten te overgieten met de rest van de ether (past perfect bij het gezang) en te voorzien van een vlammetje. Ancient Death Cults And Beliefs zal in ieder geval een meerwaarde zijn voor dergelijk evenement, met zijn grimmige doch aangenaam luchtvullende karakter, vol ceremoniële en rituele beeldschepping.

Geen muziek hier, ook geen tip voor 95% van alle lezers trouwens, die hier sowieso niet mee willen geconfronteerd worden. Ben je wel het type dat luisterde naar Cold Meat Industries, Steinklang, Cryo Chamber, Tesco Organisation en andere soortgelijke labels, ga dan zeker de confrontatie wel aan met Sonologyst. Raffaele Pezzella is trouwens ook de geestelijke vader van het Global Network of Aural Disorientation, een wereldwijd platform voor moderne, experimentele “muziek”. U weet wat (niet) gedaan.

Score:

76/100

Label:

Cold Spring, 2020

Tracklisting:

1.Purgatorium
2.Ceremony
3.Primeval Science
4.Popol Vuh
5.Anubis, House Of Dead Prince

Line-up:

  • Raffaele Pezzella – Alles

Links: