Son Of A Shotgun – Be For Oss Alle

Ivan Gujić, beter bekend als gitarist van de Noorse deathmetalband Blood Red Throne, startte in 2015 de eenmansband Son Of A Shotgun. Na het debuutalbum Mexican Standoff volgde een tour met Cannibal Corpse en nadien ontstond er een volledige line-up. Met Be For Oss Alle levert dit collectief naar eigen zeggen ‘southern death with a grind twist’ voor fans van Decapitated, Vomitory en je raadt het al: Blood Red Throne.

Welnu, vergeet al het bovenstaande behalve de snarenplukker en het reclamebord ‘southern death with a grind twist’. Vanaf de eerste seconde waan je jezelf te paard in Westerse cowboytaferelen, maar dan wel eentje met lichtmetalen sportpoten. Zo horen we regelmatig retesnelle drums en gierende gitaren, terwijl er net zo onverwacht een riedel op een banjo passeert of elektronische vervormingen je oorschelp binnen dringen. Onverwachts en spontaan zijn dan ook twee begrippen die absoluut op zijn plek zijn bij Be For Oss Alle. Toch zorgt het groovende gitaarwerk met zijn kenmerkend geluid en de ruige, verstaanbare vocalen voor een overduidelijke knipoog richting Fear Factory. My Bible, My Wife, My Gun en het voortstuwende War Inside zijn daar typerende voorbeelden van. Het industriële karakter is dan ook onmiskenbaar aanwezig en neemt net als op het voorgaande materiaal, een prominente rol in op dit tweede album.

Waar Fear Factory zichzelf een vrij consistente lijn aanmeet pakt Son Of A Shotgun het weliswaar anders aan. Caught On A Guard en All I Got Left bezitten doorgaans een hoog tempo met vlammende blastbeats waardoor vocalist Henrik ‘Nomansland’ nog net niet over zijn teksten struikelt tijdens het bijbenen, maar met de nodige breaks en wat soleerwerk is er geen sprake van een overkill aan geweld.  Strike Above The Neck en afsluiter Supak liggen beduidend lager in tempo maar bevatten beklijvende gedeelten met een hoog headbanggehalte. Om het allegaartje helemaal compleet te maken krijgt de luisteraar met Natural Born Killaz een mengelmoes van rap, metal en elektronica te horen. Vreemd, maar geheel passend in de bonte mix van verschillende stijlen. Be For Os Alle laat de haren niet omhoog staan van sensatie, maar zit zeker vernuftig in elkaar zonder daarbij alledaags te klinken. Fear Factory meets Pantera meets Blood Red Throne. Want ja, ook de invloed van die laatste band weet het vijftal goed te integreren in zijn pot beukwerk.

Score:

72/100

Label:

Emanzipation Productions, 2021

Tracklisting:

 1. Caught On Guard
 2. My Bible, My Wife, My Gun
 3. All I Got Left
 4. War Inside
 5. Pray For Me
 6. Natural Born Killaz
 7. Strike Above The Neck
 8. Supak

Line-up:

 • Henrik “Nomansland” – vocalen
 • Ivan Meathook Gujic – vocalen, gitaar
 • Lennart von Essen – gitaar
 • Stian “Gundownyourson” – basgitaar
 • Kriss “The Fuze” – drums

Links: