Sombre Héritage – Alpha Ursae Minoris

Opnieuw een band uit de dicht beboste en kille, koude regio van Quebec, Canada. Opnieuw een éénmansproject, ditmaal van Exu die we normaal kennen van Hak-Ed-Damm. Dit Sombre Héritage heeft de eerste langspeler klaar met als titel Alpha Ursae Minoris. En ik moet zeggen: al meteen vanaf de eerste maten, heeft de heer Exu mijn aandacht. Goed geproduceerde black metal met een stevige knipoog naar het Europese vaste land, met name Zweden. Obscure, wit-zwarte bandfoto ook.

Ook hier weer net als op de recentste release van label- en landgenoten Serment, een onheilspellende wind die de plaat opent. Verder blijven de natuurlijke bijgeluiden gelukkig wat achterwege. Zou denk ik ook niet echt bij de muziek passen. Sombre Héritage speelt meer recht toe, recht aan black metal in hoge snelheid met gevoel voor melodie. Je krijgt alles voor de kiezen gesmeten, lekkere uitgediepte gitaarthema’s, scherpe screams, rochelende baslijnen en nu en dan wat vernuftigere baskicks. Een nummer als Nature Soullié heeft het allemaal in zich, weliswaar direct de traagste track van de plaat, maar daarom niet minder interessant. Of toch niet? Ook in Canada weten ze hoe ze een monsterriff aan licht snelheid moeten schrijven, heerlijk, koud, kill en perfect! Machtig nummer, alleen voor deze song zou je best al de plaat aanschaffen.

De heer Exu weet wat hij moet doen met handen en voeten. Het hoekige doch zeer strakke Déchéance is daar ook een perfect voorbeeld van, de koorachtige vocalen uitgevoerd in de Franse taal, zijn er niet enkel om oneffenheden weg te plamuren maar ze voegen ook echt iets toe. En net op een moment dat het niet nog wat sneller kon, knuppelt Dissidence je helemaal murw. Riffje enkele maten aankondigen en dan aan stevige snelheid doorrazen, vervolgens gas terugnemen en hup weer van jetje. Ténèbres is echt wel de traagste track die het album naar het einde duwt, heerlijk. En daar is de wind weer…

Erg goede, zelfs meesterlijke schijf, mooie cleane productie zonder bruutheid of agressie te verliezen. Wel jammer van het mindere artwork en dito logo. Daar zou ik als ik de heer Exu was toch wat aan doen, misschien eens bellen of mailen met of binnenwippen bij de heer Moribond van Serment. Ze zullen elkaar wel kennen zeker?

Score:

90/100

Label:

Sepulchral Productions, 2020

Tracklisting:

  1. Pollaris
  2. Sombre Héritage
  3. Nature Soulliée
  4. Déchéance
  5. Dissidence
  6. Ténèbres

Line-up:

  • Exu – Zang, alle instrumenten

Links: