Sombre Figures – Streams Of Decay

In 2019 brachten deze Finnen van Sombre Figures nog een split-LP uit met land- en labelgenoten Blood Red FogNu komt via het Duitse Deviant Records hun debuutalbum, Streams Of Decay, uit. Interessant weetje is dat niemand minder dan Henri Sorvali van de Trollhouse Audio studio deze plaat heeft gemastered. En Henri kennen we dan weer natuurlijk als één van de Sorvali-broers uit Moonsorrow. Ondanks het feit dat Finland een groot land is, is de scene blijkbaar toch erg hecht te noemen.

Deze brutale vlegels van Sombre Figures brengen je gedurende iets minder dan een half uur behoorlijke rauwe en ongepolijste lo-fi black metal. De leden verspreiden dit over een zeven nummers, waarvan Broken Bones het eerste is. En nog voor je het goed en wel beseft word je stevig door elkaar geschud en gerammeld. Zonder compromissen te sluiten wordt er een krasserige gitaarmuur opgetrokken. Daartussenin hoor je een spervuur aan gortige keelgeluiden en een lekker brutale, gortdroge drum. Gortdroog in de toms en kicks, doch messcherp in de cymbalen. Gelukkig zit er ook een stevig laagje distortion op de bas. Ik krijg stellig de indruk dat de band alles gewoon lekker live heeft ingespeeld zonder al te veel poespas.  Zo komt dat natuurlijke, agressieve karakter dat in de muziek verstopt zit, helemaal tot zijn recht. Het lijkt wel zo te zijn dat de drummer op elk moment wel door zijn drumvellen kan slaan, luister hiervoor maar eens naar het hondsbrutale werk in Grandmother Of Death.


Nummers als Forest of Ancient Ride dragen zo een smerigheid mee dat je toch heel hard je best moet doen om penetrante lead- of sololijnen te kunnen onderscheiden. Nu, dat is natuurlijk de charme die ligt in dit soort producties. Na een wat piepende en krassende intro splijt de hemel nog eens open middels Great Realm en wordt, niet geheel onverwacht, de debuutplaat afgesloten met Blooming Corpses en Streams. Zeker in Blooming Corpses krijg je die typische Finse school drumdynamieken nog een te horen, lekker vettig!

Een schoonheidsprijs verdienen deze bandleden niet. Sombre Figures heeft hier echter ook niet voor gekandideerd natuurlijk. Ze brengen gewoon een rauwe, ongepolijste, bij momenten misselijkmakende vorm van black metal. Lekker toch…

Score:

70/100

Label:

Deviant Records, 2021

Tracklisting:

  1. Broken Bones
  2. Grandmother Of Death
  3. Forest
  4. Ancient Ride
  5. Great Realm
  6. Blooming Corpses
  7. Streams

Line-up:

  • Onbekend

Links: