Somali Yacht Club – The Space

Voor mij één van de meest geanticipeerde albums van het nog jonge jaar 2022. Somali Yacht Club komt na zo’n vier jaar namelijk met een nieuw album aanzeulen. De voorgaande platen heb ik nèt niet kapot beluisterd. Je kunt dus gerust stellen dat ik een fan ben. Loom, Up In The Sky of Blood Leaves A Trail? Ah! Heerlijke nummers! Ik hoop dus eigenlijk hardop en zonder schaamte dat dit nieuwe album gelijkaardige nummers bevat.

Die vorige platen heten trouwens The Sun (2016) en The Sea (2018) en dus verwachtte ik me aan The Earth, The Land of The Air of zoiets. Weet ik veel, maar neen, de Oekraïners kozen voor The Space als naam voor het nieuwe album. En of het spacey klinkt wat de band met zich meebrengt. Openingstrack Silver is namelijk direct een schot in de roos en is exact, maar dan ook exact waar ik op had gehoopt. Dit nummer werd in februari reeds als single gelost en ik zag het hier – op deze website – voor het eerst passeren in Barts videoroulette. Het toeval wil nu dat ik diezelfde dag de promo via Season Of Mist in handen kreeg. Lang verhaal, kort verteld: ik zegde al mijn plannen af en smeet me op dit album.

Psychedelische stonerrock trekt me nu eenmaal even hard aan als een mot naar lantaarnlicht wordt gezogen. Waar het eerste nummer nog vrij spacey klinkt, verloopt de rest van het album een stuk psychedelischer. Het licht lounge-achtige Pulsar en het speelse Obscurum doorlopen de revue, maar mijn absolute favoriet is ongetwijfeld Echo Of Direction. Een bijna tien minuten durende reis doorheen een LSD-trip. Zweverig, zeer ijl en bijna schemerend. Ronduit geweldig. Je zit als luisteraar op een roze wolk. Door er bij momenten heerlijke gitaarriffs door te jassen houdt de band de hele ervaring levendig en bezwerend. Man toch, dit nummer is echt een aanrader!

Na Gold – een nummer dat duidelijk in twee muzikale helften te delen is – wordt de plaat afgesloten door Momentum. Het is niet alleen het langste nummer op dit album, maar ook het langste nummer dat de band ooit maakte. Met zijn twaalf minuten en dertig seconden is de song volledig opgebouwd zoals je zou verwachten. Traag klimmend naar een climax die er op een bepaald moment niet meer zat aan te komen.

Het derde album van Somali Yacht Club voldoet aan al mijn verwachtingen. De psychedelische stoner shoegaze van dit trio uit Lviv (West-Oekraïne) kent amper zijn gelijke. Ja, er bestaat nog goeie psychedelische muziek natuurlijk, maar het muzikale meesterschap dat deze band weet te vertalen naar een album is weinigen gegeven hoor. Het feit dat de groep ondertussen kon tekenen bij Season Of Mist ondertekent dit alleen maar nog verder. Als je dit nieuwe album vergelijkt met zijn twee voorgangers, kan je alleen maar besluiten dat de band blijft stappen zetten. Benieuwd waar dit gaat eindigen!

Score:

88/100

Label:

Season of Mist, 2022

Tracklisting:

  1. Silver
  2. Pulsar
  3. Obscurum
  4. Echo of Direction
  5. Gold
  6. Momentum

Line-up:

  • Mezk Erei (Ihor Pryshliak) – Gitaar, zang, keyboards
  • Artur Savluk – Basgitaar
  • Lesyk Mahula – Drums

Links: