Somalgia – Inverted World

Neem een aantal willekeurige genres. Gooi deze in de blender en mik er zes eetlepels coronavrees bij. Als je dit vervolgens een minuutje laat malen, dan kan je vervolgens iets uitschenken dat veel lijkt op Somalgia’s debuutplaat Inverted World.

Het album draait om een man die tijdens de viruscrisis verdrinkt in de complottheorieën en nepnieuws. Zo begint The March of Tyranny met nieuwsfragmenten uit het begin van de crisis. Dit wordt muzikaal omlijst met een eclectische combinatie van black metal screams, cleane zang, forse riffs,  haast jazz-achtige gitaarloopjes en een synthesizer. Of het allemaal goed bij elkaar past, is een vraag die men zich zou kunnen stellen. Het klinkt in ieder geval als iets dat je niet zo vaak hoort, en dat is al een flinke prestatie. In het toepasselijk getitelde Wonderland is de ondertoon een stuk psychedelischer van aard. We horen aangename gitaarriffs die worden begeleid door orgelklanken. Hierdoor krijgt het geheel een wat jaren ’70 tintje. De vocalen zijn gedurende het hele album een verbindende factor. Hierdoor lijkt er toch een geheel te ontstaan. Maar net als we denken dat we de lijn van het album te pakken hebben, krijgen we een portie vage triphop voor onze kiezen. Hoewel er een aantal gave ideeën in dit nummer (Consumer) zitten, heeft het geen echt doel, climax of clou. De teloorgang van het hoofdpersonage van het album gaat overigens ondertussen vrolijk verder. In het overdonderende Dear Rulers kan hij de waarheid niet meer onderscheiden van de leugen. Dronken van de waanzinnige ideëen die door zijn hoofd rondkolken geraakt hij volledig in zijn eigen wereld.

Zelfs het narratief van het album is niet veilig voor de constante stroom aan wijzigingen in toon, stijl en genre. Op albumsluiter Final Utterance worden de vocalen namelijk plotseling verzorgd door een vrouwelijke stem. Begrijp me niet verkeerd, het is allemaal erg mooi gezongen. Maar ik dacht dat het ging over het verval van een mannelijke protagonist, en ik weet niet of een David Lynch-achtige persoonsverwisseling hier op zijn plek is. Maar misschien zit ik te erg vast in een verouderd denkbeeld over genders en geslachten. Maar goed, het blijft een vreemde keuze. Het nummer gaat in ieder geval over de koude eenzaamheid die de hoofdpersoon voelt als hij ronddwaalt door de diepste complotkrochten van het internet. Al zijn vrienden hebben hem verlaten en de warmte is uit zijn leven verdwenen. En hier, op het absolute dieptepunt eindigt zijn levensreis….

Somalgia presenteert hier een zeer afwisselend album. Soms is het zelfs zó afwisselend dat het afdoet aan he geheel.

Score:

70/100

Label:

Repose Records, 2021

Tracklisting:

  1. God is Dead
  2. Recalcitrant
  3. Wonderland
  4. Consumer
  5. The March of Tyranny
  6. Dear Rulers
  7. Final Utterance

Line-up:

  • Tom Collins – Vocalen, Gitaar, Synthesizer
  • Ryan Stevenson – Gitaar, Keyboard, Vocalen, Drums
  • Kat Elizabeth – Gastvocalen

Links: