Solução Final – Covid 666 – Velhos todos com o caralho

Dit is album nummer twee voor deze Portugezen. Het eerste album Exilio verscheen in 2019. Het nieuwe album heet: Covid 666 – Velhos todos com o caralho, oftewel: Covid-666 – Oude mannen fucken ons allemaal. Deze jongens zeggen in hun promopraatje dat zij ‘niets geven om mijn gevoelens’, en dat is hun goed recht. Een Portugese band die zichzelf Solução Final noemt. Ik krap toch even achter mijn oren met dit soort nazi/’we worden geregeerd door een pedo-elite’ jargon. Of ze ook werkelijk dit type denkbeelden aanhouden is onbekend, aangezien ik geen Portugees spreek, en ik geen teksten heb ontvangen. Voor hetzelfde geld zijn het anti-fascisten met een doctoraat in coronavaccins maken. Maar vooruit, wat maakt het uit, we zijn hier voor de muziek.

Niet dat daar echt veel bijzonders te ontdekken valt. Solução Final is een band die vroege black/thrash metal vermengt met een crust/punk omhulsel. De eerste naam die in me opkomt is Wömit Angel of Nocturnal Breed, maar dan een heel pak eenvoudiger. Rauw op je dak en met een simplisme van met een tak op een emmer meppen als drumstel. Het is 4/4e maten afwerken met ‘riffs’ die vaak niet meer dan twee/drie akkoorden inhouden. Enige vorm van agressie en pakkendheid zijn aanwezig, dus het mag in die zin bestaansrecht hebben. Af en toe wordt de luisteraar opgeschrikt met een audiofragmentje op I, een kerkkoortje op V en porno/BDSM-geluiden op track IV en IX (bedankt, ik zat dit op mijn kantoor te luisteren). Solução Final voegt zo wat variatie en diepgang toe aan de verder simpele 1+1=2 punkblack. De los ingespeelde riffs worden nergens echt venijnig helaas, hoewel ze flink op de voorgrond liggen in de mix. Geproduceerd mag het bijna niet heten, hoewel de clippende vocalen toch enige charme bezitten.

Leuk voor de personen die oude black/thrash metal met een hang naar crust interessant vinden. Voor enige vorm van techniek of gevatheid hoef je het niet te doen. Dit is recht voor je raap, en net zo gecompliceerd als de titels van de liedjes. Ben je een halve nazi of juist niet, een complotwappie of crustie met een haat tegen kapitalistische (lees technische) muziek, dan heb ik hier jouw wettige echtgenoot in de vorm van Covid 666 – Velhos todos com o caralho. Voorwaarde is wel dat je niet al teveel verwachtingen hebt van het huwelijk, anders zou je nog wel eens bedrogen uit kunnen komen…

Score:

60/100

Label:

Abutre Rex Records, 2020

Tracklisting:

 1. I
 2. II
 3. III
 4. IV
 5. V
 6. VI
 7. VII
 8. VIII
 9. IX
 10. X
 11. XI

Line-up:

Onbekend

Link: