Solstice – White Horse Hill

Het Engelse Solstice kent een bewogen geschiedenis. Afgezien van een vijfjarige break-up  aan het begin van deze eeuw, is de band al sinds 1990 bezig. Een komen en gaan van bandleden is mede de oorzaak geweest van het feit dat de officiële oogst tot dusver slechts twee albums en twee EP’s bevatte. Sinds de heroprichting in 2007 werden er voornamelijk verzamelalbums en speciale boxsets uitgebracht en in 2013 dan de EP Death’s Crown is Victory. Maar eindelijk is het dan zover, met White Horse Hill is hier dan album nummer drie.

Waar Solstice met het debuutalbum Lamentations een portie traditionele doom neerzette, werd er met New Dark Age al geflirt met folk en epische invloeden. Deze lijn wordt met White Horse Hill verder voortgezet en is er ook een portie spierballenvikingmetal ingesijpeld. Muzikaal klinken de metal nummers als een klok met veel mooie leadgitaarpartijen en solo’s. Zodra zanger Paul Kearns zich er echter mee gaat bemoeien is het afzien. De beste man ontbeert ondanks zijn forse postuur een krachtige stem. Hij probeert dan maar snel over te gaan tot een soort van stoere galmende zang, die ook verre van overtuigend is en verschillende kanten op gaat, behalve een die past bij de muziek. Hij blijft dit trucje alsmaar herhalen en brengt zelfs het magistrale titelnummer daarmee aan de rand van de afgrond. Tussendoor kan de luisteraar even op adem gekomen met twee (semi-)akoestische folk-achtige nummers, waarvan het ruim zeven minuten durende Fot All Days, and for None wel erg lang duurt. Hiermee doe je metalfans nou niet echt een plezier. Met het afsluitende Gallow Fen gaat het album als een nachtkaarsje uit.

Het had zo mooi kunnen zijn. Met een zanger die dit soort materiaal wel kan zingen en een album met alleen maar metalnummers, welke de band uitstekend kan schrijven, zou dit zomaar jaarlijst materiaal kunnen zijn. Het zit er nu helaas niet in, verre van dat zelfs.

Score:

57/100

Label:

Invictus Productions, 2018

Tracklisting:

 1. III
 2. To Sol a Thane
 3. Beheld, a Man of Straw
 4. White Horse Hill
 5. For All Days, and for None
 6. Under Waves Lie our Dead
 7. Gallow Fen

Line-up:

 • Paul Kearns – Zang
 • Rich Walker – Gitaar
 • Andy Whittaker
 • Ian Buxton – Bas
 • Rick Budby – Drums

Links: