Solemn Ceremony – Solemn Ceremony

Phil Howlett kunnen we zo langzamerhand gerust Mister Doom Down Under noemen. Hij begon in 2005 met doom band Rote Mare, welke helaas al drie jaar op non-actief staat en hoogstwaarschijnlijk niet meer gereanimeerd gaat worden. In 2013 begon hij het project Lucifer’s Fall, met een mix tussen doom en oldschool heavy metal. Dat project werd al snel een serieuze band en timmert inmiddels goed aan de weg, maar dat was voor Phil nog niet voldoende. In 2017 trad hij toe als bassist bij doomband Dire Fate, om vervolgens ook nog eens een nieuw solo doomproject te starten onder de naam Solemn Ceremony. Daarvan is nu het titelloze debuut uit op Nine Records.

Voor doom begrippen is een speelduur van 35 minuten weinig, maar met dit album weet Phil middels de vier lange nummers een bijzonder zwartgallige sfeer neer te zetten. Op een langzaam maar stug voortploegend tempo, wat een sfeer oproept á la Reverend Bizarre, stroomt de ellende binnen. Wat wel direct opvalt, is de behoorlijk Spartaanse productie, dat een echt jaren tachtig gevoel oproept. Net als bij Rote Mare gebruikt Phil zijn grommende stem, aangevuld met wat hoge uithalen of zeer klagende momenten. Hoogtepunt van de ellende is One Last Failure, dat mensen met een neiging tot zelfmoord wellicht dat zetje kan geven om van het dak te springen. Van zoveel depressiviteit word je als doomfan alleen maar gelukkig. De laatste minuut van het album kent een punkerig einde. Een super hoge snelheid en enkele felle gitaarsolo’s halen je bruut uit de neerslachtige stemming. Dat had nou niet echt gehoeven, maar dit is nou typisch iets voor Phil.

Solemn Ceremony is een geslaagd doomproject en een aanrader voor de traditionele doomfan. Hou wel rekening met de al eerder genoemde productie. Die zal namelijk niet bij iedereen in de smaak vallen. Ik sluit mij vervolgens nog wel aan bij de laatste woorden van Phil in de bedanklijst, namelijk “Thanks to Rafal (Nine Records) for putting this shit out”.

Score:

81/100

Label:

Nine Records

Tracklisting:

  1. Nightmare
  2. End of the Line
  3. One Last Failure
  4. Solemn Ceremony

Line-up:

  • Philip J Howlett IV – Zang, Gitaar, Bas, Toetsen

Links: