Solar Temple – Fertile Descent

Vorig jaar beschreef ik zo goed en zo kwaad mogelijk als ik kon de demo Rays of Brilliance. Geen evidentie. Ceremoniële lo-fi black met een gans scala aan zwarte magie. Nu is er ook een langspeler van de Nederlandse band, die bestaat uit leden die tevens deelnemen aan bands als Fluisteraars, GalgIskandr, Lubbert Das en Turia. Je weet in principe al voldoende na deze opsomming. Label: Eisenwald. Nog redenen nodig om tot luisteren over te gaan? Hier volgen er nog een aantal.

Net als de demo is het opnieuw een kwestie van volledig jezelf te verliezen in de neerwaartse draaimolen die Fertile Descent heet. De vortex die bestaat uit nerveuze en dunne, overstuurd klinkende gitaren in een traphal, en vocalen die uit een leegstaand Urfaust-schoolgebouw krijgt. Ook heel typerend is een constante basflow door de nummers, het lijkt wel een overactieve goa-artiest die hier zijn ding doet om meer trance in de nummers te brengen. Het werkt in ieder geval uitermate goed, de meeslependheid is immanent, hij wordt enkel onderbroken door akoestische tussenstukken en aanwakkerende spanningen, die worden opgewekt middels post-sludgerige glooiingen en onconventionele constructies en doen mij persoonlijk denken aan bepaalde Britse neo-folkbands.

Zo, dat waren mijn extra redenen om deze plaat te beluisteren. Als je het nu nog niet van plan bent, dan dan zal u daar binnenkort spijt van hebben, ofwel de Sabaton-ziekte krijgen. Ik heb u gewaarschuwd.

Score:

85/100

Label:

Eisenwald, 2018

Tracklisting:

  1. Those Who Dwell in the Spiral Dark
  2. White Jaw

Line-up:

  • M
  • O

Links: