Sol Kia – Zos Ethos

Ik dacht dat mijn lijst compleet was. Niet dus. Eentje wurmt zich er zich nog tussen. Een Belgische. Sol Kia. Een debuutalbum van de makers van Neptunian Maximalism, ook bekend onder de namen Guillaume Cazalet en Stéphane Van Tricht. Deze zal je niet vinden op Metal-Archives. Nochtans wordt de plaat zowel door label Homo-Sensibilis Sounds als I, Voidhanger Records uitgebracht en is het duidelijk experimentele en avant-garde black metal. Zodanig experimenteel wellicht dat menig metalhead zich afvraagt of het wel metal is. Wel, ja, het is zeker en vast metal.


Wat het precies is weet ik niet. Het is een blend van lawaaierige jazzy black metal, schichtige electro, drones, klankschalen (denk ik), postmetal, ambient, soundscapes, obscure offbeat electro, breakcore tunes, samples … het is een heel onhebbelijk en ongemakkelijk klinkend geheel vol filmische fragmenten, psychedelisch en neurotisch. Met sferen die zowel zwart grimmig als sierlijk erotisch kleuren, chaotisch en ceremonieel. Het gaat werkelijk alle kanten op. Niet alleen instrumentaal, ook vocaal wordt er geschift tussen zinderend diep geneurie, wanhopige exclamaties, Emptiness-achtig geprevel, stembanden die uit een didgeridoo lijken te komen … Het is film noire, sci-fi, space, absurdisme. Enkel vergelijkbaar met de meest geestesverruimende en grensverleggende bands die ik ken. The Axis of Perdition’s Deleted Scenes from the Transition Hospital, Blut aus Nord’s MoRT, (daar is hij weer met zijn) Ævangelist, Portal, maar ook vieze prairie drone (Kosmic Katatonik Korpse) als een blend van Khanate, Earth en Sleep. Voor ieder nummer zou er op zichzelf een review moeten gemaakt worden, ieder nummer is een millefeuille aan emoties.

De meeste luisteraars zullen zich nog het meest kunnen vinden in de mystieke en Midden-Oosterse, broeierige black metal sensualiteit genre Cult of Fire/Inferno/Ars Magna Umbrae. Ikzelf ben uiterst verslaafd aan het worden (geworden) aan de heerlijke chaotiek en verzwelgende zenuwachtigheid die telkens opnieuw een glimlach op mijn gezicht tovert. Heerlijk dat mensen een nog grotere mate van nerviositeit in muziek weten om te zetten, en dan nog in frequenties die mij uitermarte dicht aan het hart liggen. Een schitterende trip, top tien voor mij dit jaar. Subliem gedaan.

Kudos aan Déhà trouwens, voor de opnames van de vocalen en de backing vocals. Idem voor CZLT.

Score:

88/100

Label:

Homo-Sensibilis Sounds, 2021

Tracklisting:

1. Sulfur
2. Mithraeum
3. Hunhumn
4. Nasatanada Zazas!
5. Homo Sensibilis
6. Melancholia
7. Hoathahe Saitan!
8. Kosmic Katatonik Korpse

Line-up:

  • Stephane Van Tricht – Keel
  • Guillaume CZLT – Instrumenten

Links: