Soilwork – Figure Number Five

Soilwork – Figure Number Five

Aha, een nieuwe Soilwork! De laatste jaren is de opmars van Soilwork nauwelijks nog te stoppen en al zeker niet na hun vorige album ‘Natural Born Chaos’ die naast een grote muzikale ommezwaai ook heel wat sublieme songs in petto had. Toegegeven, het lijkt er op dat Soilwork bewust op een groter publiek mikt, maar als de kwaliteit van de songs super is, heb ik daar weinig problemen mee.

Zo ook op de nieuwe ‘Figure Number Five’. De band heeft zich ondertussen definitief ontworsteld aan de platgetreden Zweedse paden en heeft net als hun landgenoten van In Flames dit keer nog meer gekozen voor een moderne aanpak. Dit vertaalde zich bij In Flames vooral naar meer groove en een enigszins ander geluid. Bij Soilwork heeft de sound eigenlijk nauwelijks of niet moeten wijken voor de toename aan elektronica. Die toenemende elektronische elementen zijn ongetwijfeld te wijten aan het feit dat toetsenist Sven Karlsson vijf van de elf songs in zijn eentje heeft geschreven en dat terwijl hij op ‘Natural Born Chaos’ maar aan één song meeschreef. Doorheen nagenoeg alle songs is zijn aanwezigheid vrij nadrukkelijk, maar altijd wel functioneel naar mijn idee.

Meest experimentele songs is ‘Departure Plan’ waar Soilwork voor het eerste werkt met loops en waarbij de nadruk ligt op de akoestische stukken. Voor de rest is vooral de invloed van Pain (de industrialband van Peter Tägtgren van Hypocrisy) hoorbaar in deze song. Logisch als je weet dat Soilwork vorig jaar nog met Pain tourde. Echt, deze song had zo op de laatste Pain-Cd kunnen staan.

Verder is er sinds de vorige plaat eigenlijk weinig veranderd me dunkt. Misschien dat het geluid iets transparanter is (er werd opgenomen in maar liefst drie studio’s), maar dat zal dan het enige nog niet vernoemde verschil zijn.
Alle songs zijn weer van hoog niveau en ik durf zelfs te stellen dat ze gemiddeld iets beter zijn dan op hun vorige album. Nummers als ‘Departure Plan’, ‘Cranking the Sirens’, ‘The Mindmaker’ en ‘Downfall 24’ zijn van absolute wereldklasse. Wat meteen ook aantoont dat Soilwork de échte pareltjes voor het einde van de Cd hebben bewaard.

Vond je de vorige plaat erg goed, dan moet je zelfs niet nadenken om dit aan te schaffen. Als je er snel bij bent, kun je misschien de ‘Special Limited Edition’ op de kop tikken met daarbij een bonus-Cd met daarop de twee demo’s uit 1997. In looppas naar de platenboer dus!

Soilwork - Figure Number Five
Tracklisting:
1. Rejection Role
2. Overload
3. Figure Number Five
4. Strangler
5. Light the Torch
6. Departure Plan
7. Cranking the Sirens
8. Brickwalker
9. The Mindmaker
10. Distortion Sleep
11. Downfall 24