Sodom – Bombenhagel

De release van het nieuwe album van de Duitse thrashlegende Sodom stond aanvankelijk vlak voor het festivalseizoen gepland. Nu dat in het water is gevallen, is ook de release uitgesteld. Maar als teken van leven is er nu wel de Bombenhagel-EP met daarop een opnieuw opgenomen versie van de klassieker uit het oeuvre van de band en twee gloednieuwe nummers, opgenomen in de nieuwe bezetting en dus met de teruggekeerde Frank Blackfire en tweede gitarist Yorck Segatz.

Bombenhagel komt natuurlijk van Persecution Mania en is nu dus met twee gitaristen in de line-up opgenomen. Wat is gebleven, is de gitaarsolo van Harris Johns en het arrangement is een tikje anders dan het origineel. Logischerwijs klinkt het allemaal veel beter en strakker dan op het origineel uit 1987, maar het nummer zelf heeft niets aan kracht ingeboet en kan zo terug op de setlist (en dan kan Ausgebombt er wat mij betreft uit, maar dat is een persoonlijke mening).

Coup de Grace is geschreven door Segatz terwijl de tekst als vanouds van Angelripper is. Dat Sodom zich nog immer van politieke teksten bedient, wordt hierin ook weer duidelijk: door milieuvervuiling en klimaatverwarming lijkt de mensheid zichzelf het genadeschot te geven. Dat is althans de boodschap in dit nummer. Het is een lekkere thrashknaller en de toevoeging van een tweede gitarist is iets wat jaren geleden had mogen gebeuren. Het geluid is lekker vol en de bas kan wat meer ondersteunend zijn werk doen. Het zorgt ervoor dat het geluid lekker vol is zonder dat het een brij wordt.

Als derde nummer krijgen we Pestiferous Posse. Tekstueel wordt er een link gelegd tussen een wildwest gevecht en de hedendaagse politieke kwestie in Amerika waar Democraten en Republikeinen lijnrecht tegenover elkaar staan en geweld niet wordt geschuwd, getuige de bestorming van het Capitol eerder dit jaar. Muzikaal en tekstueel heeft dit nummer een erg sinistere ondertoon en grimmige sfeer, inclusief vervreemdend mid-tempo middenstuk. Het toont in ieder geval dat Sodom niet bang is voor een klein experiment (hoewel er nergens echt ver van het genre wordt afgeweken).

Bombenhagel is daarmee een mooi teken van leven geworden en doet de honger naar het volgende album alleen maar groeien. Sodom bestaat volgend jaar veertig (!) jaar en mag dat vieren met een goede release als deze EP een voorproefje is. Des te meer reden om uit te kijken naar 2022.

Label:

Steamhammer / SPV, 2021

Tracklisting:

  1. Bombenhagel
  2. Coupe de Grace
  3. Pestiferous Posse

Line-up:

  • Tom Angelripper – Zang, basgitaar
  • Frank Blackfire – Gitaar
  • Yorck Segatz – Gitaar
  • Toni Merkel – Drums

Links: