Sodom – 1982

Nee, Sodom heeft geen nieuw album uitgebracht. Mijn excuses dat ik direct slecht nieuws in jullie gezicht smijt. Het is inmiddels drie jaar geleden dat onze favoriete oosterburen met een nieuwe plaat kwamen aanzetten. Deze Genesis XIX maakte destijds een meer dan uitstekende indruk op mij. Ondertussen moeten we met z’n allen al drie jaar koude douches nemen in afwachting van een nieuw album. Nou, misschien kunnen we ons hieraan verwarmen: Sodom bracht namelijk enkele dagen geleden een nieuwe EP uit. Geen nieuwe nummers helaas, eerder een paar oudere nummers die opnieuw werden opgenomen. Ja, mijn excuses dat ik opnieuw slecht nieuws in jullie gezicht knal.

En toch is het niet helemaal ontgoochelend. De titeltrack 1982 (Remix) waarmee de EP op gang wordt getrokken, is één van de beste Sodom-nummers in lange tijd. De single werd vorig jaar reeds uitgebracht en vond toen vlotjes zijn weg naar de verzamelaar 40 Years At War (The Greatest Hell Of Sodom). Op dit album – dat collega Clemens hier bespreekt – werden oude nummers van de band opnieuw ingespeeld met modernere apparatuur en met een extra gitaar. Het resultaat mocht er wel zijn.

Op deze EP rijdt de band feitelijk in dezelfde richting verder. Oude nummers uit de jaren ‘80 als Witching Metal, Equinox, Let’s Fight in the Darkness of Hell en Victims of Death werden opnieuw ingespeeld door de huidige bezetting van de band. De songs klinken een stuk moderner, maar blijven tegelijk ook trouw aan die ruwe sfeer van de beginjaren. Witching Metal is misschien wel het mooiste voorbeeld. De oerversie stond op een demo uit 1983 en klonk oorspronkelijk alsof iemand stond te urineren tegen een elektrische omheining. Ik houd van Sodom, maar ben de eerste om toe te geven dat de kwaliteit van die eerste nummers even slecht en onbetrouwbaar was als WC-papier met maar één laagje. Nee, dan is deze nieuwste versie een stuk zachter, geparfumeerder en met zijn drie lagen een stuk steviger.

1982 (Remix) is, net als op de verzamelaar uit 2022, opnieuw de vreemde eend in de bijt. Het is in tegenstelling tot zijn andere vriendjes op de EP geen nummer uit de jaren ‘80, maar een recente song die opnieuw werd ingespeeld door de band. Het interessante is echter dat men er voor dit moderne nummer voor koos om enkel het soort instrumenten en versterkers te gebruiken die begin jaren ‘80 voorhanden waren. Het resultaat is een heerlijk nummer dat doet denken aan de jaren ‘80-Sodom, maar dan uitgevoerd door een meer volwassen versie van de band. 

Nee, deze EP is niet het nieuwe materiaal waar we al enkele jaren op wachten, maar het biedt de luisteraar toch wel iets lekkers om zich – in afwachting van een nieuwe plaat – in stilte mee bezig te houden. Toch levert deze EP op zich geen echte meerwaarde. Deze nummers had men immers ook gewoon aan de vorige verzamelaar kunnen toevoegen. Toch maar weer een koude douche nemen dus. Mijn excuses dat ik voor een derde keer slecht nieuws in jullie gezicht klets.

Label:

Steamhammer / SPV, 2023

Tracklisting:

  1. 1982 (Remix)
  2. Witching Metal
  3. Victims of Death
  4. Let’s Fight in the Darkness of Hell
  5. Equinox

Line-up:

  • Tom Angelripper – Basgitaar, zang
  • Frank Gosdzik – Gitaar
  • Yorck Segatz – Gitaar
  • Toni Merkel – Drums

Links: