SNOW – Fast N‘ Heavy Loud N‘ Slow

Fast N‘ Heavy Loud N‘ Slow aldus de passende titel van dit Braziliaanse album. Het is een debuut van de Braziliaanse band SNOW. De drie mannen maken loeizware maar frisse sludge/stoner.

Gitarist, zanger en drummer Rod speelt ook in de band TIGERSHARKS, en had dit project nog op de plank liggen. Door het Coronavirus kwam het van de plank. SNOW is een project waar de focus meer op doom en sludge moest liggen. Ik heb nu al verschillende genres genoemd. De band pint zich duidelijk niet vast op een enkele richting, maar voegt de verschillende invloeden post-modern samen tot een coherente plaat. Punk, rock ‘n roll, hardcore, alles kan je terug horen, als je daar zin in hebt.

Even zonder gekheid: kneiterhard plaatje is dit hoor! Jonge frisse energie met slopende sludge tentoonstellen aan de wereld is een behoorlijke opgave. SNOW slaagt daar wonderwel in. Op het eerste gehoor lijkt het wat rommelig en simpel, maar hier is duidelijk over nagedacht. Dit album dien je integraal te beluisteren, waardoor je de kekke riffs in perspectief kunt plaatsen. Het ruige geluid wordt bepaald door de snaren wall of sound en de heerlijke sludgy drums. Inderdaad, de hits op de drum klinken bijna als vertraagde aanslagen, alsof de man zijn drumstel onder water bespeelt. Hij legt een behoorlijke groove in de nummers. Bovendien zijn de overstuurde gezongen vocalen behoorlijk ritmisch, waardoor je een typische ‘vibe’ krijgt. Denk aan een band als Monolord of Electric Wizard, maar frisser en meer surfy. Wel een opmerking: niet iedereen zal deze vocalen gaan waarderen, wellicht haat u het zelfs. Ook mag je niet een al te hoge eis stellen aan de finesse waarmee de band te werk gaat. Dit is dik, dit is lomp, dit is vuig, en qua instrumentbeheersing een goede middenklasser. Op de gitaren zijn lekkere crusty distortion-pedalen aanwezig zodat de riffs krokant de broodjes bakken. Zeer smakelijk, zeker wanneer de dikke baslaag op Paradoxical Conflicts of Perfect Lies vrij spel krijgt. Net zo smakelijk als Nowhere Fast, waar het doomtempo toepasselijk het ritme dicteert en de sloopkogel in vertraging inhamert op de cymbalen. Steeds weer verrast SNOW. Op Escape Brasil met een plotselinge dubbele snarenlijn door de bedrukkende mainriff.

Nu je toch in je isolement zit, met weer zo’n kutlockdown, spoor je beter deze smerige plaat eens op. Je krijgt er geen spijt van, hoewel je nek het wellicht minder leuk vindt. Bekijk de albumcover nog even, en je krijgt wel een idee van wat je hier te horen gaat krijgen. Kom maar door met die circle pit! SNOW hates you!

Score:

81/100

Label:

Red Garage Records, 2020

Tracklisting:

 1. Skate Fast Die Hard
 2. Escape From Brasil
 3. Prensado
 4. Crying Eyes
 5. Perfect Lies
 6. Paradoxical Conflicts
 7. Nowhere Fast
 8. Good Vibes From Hell

Line-up:

 • Rodrigo “Rod“ Neves – Gitaar, drums, vocalen
 • Andrez Machado – Gitaar
 • Rodrigo Borba – Basgitaar

Links: