Snøgg – Dan, Ko Je Vrag Vzel Šalo

Deze twee Slovenen van Snøgg maken naar eigen zeggen, freeride black metal. Een bijzondere insteek als je het mij vraagt. Dit duo vreemde snuiters is daarmee wel niet aan hun proefstuk toe, de heren doen dit immers al sinds 2013. Dit Dan, Ko Je Vrag Vzel Šalo is intussen het derde volwaardige album en is gebaseerd op het werk van de Sloveense schrijver Josip Jurčič. Het werk waar de heren uit putten is genaamd Deseti Brat en zou het eerste verhaal moeten zijn wat ooit in de Sloveens taal is verschenen. Het omzetten hiervan in muziek resulteert dan ook eerder in een soort van opera-achtig, sterk verhalend gebeuren waarbij de twee heren ook de hulp ingeroepen hebben van andere artiesten. Alzo krijg je een mix van black metal, post-metal en noise te verwerken en dit allemaal in één nummer van twintig minuten.

Het nummer start bijzonder smerig en bijzonder dreunend; de karakters worden aangekondigd zou je kunnen zeggen. Een rokerig jazzy gevoel maakt zich echter na enkele minuten al van je meester alvorens de snelheid wat wordt opgedreven en dit op een rock-achtig tempo. Intussen passeren er wat eigenaardige doch wel bijpassende achtergrondthema’s of gaan de heren even helemaal los en zitten ze vast, voor dat je het beseft, ofwel in een blastfestijn dan wel in een sturend dubbel basthema. Om maar te zeggen dat het duo inderdaad, overal wat tussen, over en onder aan het fietsen is zonder op zich chaotisch te zijn, zonder dus op zich de weg kwijt te raken.

Op sommige momenten heb je de indruk dat saxofoon-gedragen thema’s op de voorgrond staan om dan weer volledig vermorzeld en platgereden te worden door een kolonne aan blackmetalriffs. Vanaf minuut veertien mag je je dan weer verwachten aan een extreme mengeling van noise en bij wijlen overstuurde vocalen.

Tja, wat moet ik hiermee? Zelf hou ik wel van wat eigenaardige infusies in de black metal, ook van wat opera-achtige verhalende dynamieken. Denk dan bijvoorbeeld aan Angizia, of als je het echt gestoorder wil, Chryst de opvolger van het getikte Korovakill of het magistrale Pensées Nocturnes. Met dit Sloveense Snøgg kan ik me ook wel vereenzelvigen. Het heeft echter wat meer gewenning nodig vermoed ik. Een geluidsfragment om bovenstaande wat op te luisteren vond ik niet direct, maar laat het wel duidelijk wezen, voor de avontuurlijke zielen onder ons, zou ik dit Sloveense duo wel aanraden.

Score:

70/100

Label:

Eigen Beheer, 2022

Tracklisting:

  1. Dan, Ko Je Vrag Vzel Šalo

Line-up:

  • Ulv – Zang, gitaar, bas, soundscapes, keyboard
  • Mørke – Drum

Link: