Snailking – Storm

Snailking – Storm
ConSouling Sounds, 2014

Wat doe je als argeloze plaatjesbeoordeler als de digitale postbode je Storm van Snailking bezorgd? Je zucht wat en vraagt jezelf mompelend af waarom een band zich überhaupt Snailking noemt en een album een totaal afgezaagde naam meegeeft. Met minimale verwachtingen speel ik Storm dan ook af… om gelijk geconfronteerd te worden met mijn vooroordelen. Vanaf de eerste seconden is namelijk duidelijk dat we hier te maken hebben met een kwalitatief hoogstaande doommetalband die met minimale inspanning de aandacht van de luisteraar uiteindelijk bijna een uur vast weet te houden.

Storm is de debuutplaat van Snailking, waarvan de bandnaam blijkt te verwijzen naar het tweede album van de Italiaanse doomband Ufomammut. Dit driekoppige gezelschap komt echter uit Zweden en maakt doommetal in twee standen: traag en supertraag. De toch al spaarzame zang van Pontus Ottosson staat op Storm volledig in dienst van de muziek. Letterlijk, want als Ottosson het leed van de wereld van zich afschreeuwt, klaagt of grunt, gebeurt dit bijna op de achtergrond. De vocalen zijn (bewust of onbewust) zodanig gemixt dat het lijkt alsof de zang is opgenomen terwijl de beste man in het toilet van de studio stond.

Hinderlijk is dit echter niet, het maakt de ervaring die Snailking de luisteraar biedt alleen maar intenser. Door afwisseling in de muziek zoveel mogelijk uit te sluiten, zorgt Storm zorgt voor een bijna hypnotiserende ervaring en laat niet meer los. Op het eerste gehoor klinkt het album misschien eentonig maar dat is slechts schijn. Door de lengte van de nummers (vijf tracks op een totale duur van ruim 53 minuten, de kortste track – Slithering – klokt nog altijd op 06:32) word je als vanzelf meegevoerd in de muziek. Echte hoogtepunten kent deze plaat niet, het is van zichzelf al één hoogtepunt. Als er dan toch een winnaar moet komen, dan is dat het machtige Requiem omdat hier alles samenkomt wat Snailking zo sterk maakt: trage, hypnotiserende doom zonder al te veel afleidingen. Ideaal voor dit jaargetijde en alle andere.

Tracklisting:
Snailking - Storm 200x200

  1. To Wander
  2. Premonitions
  3. Slithering
  4. Requiem
  5. Void

Line-up:

  • Pontus Ottosson – Vocalen, Gitaar
  • Frans Levin – Bas
  • Karl Jonas Wijk – Drums

Links: