Slowbleed – The Blazing Sun, A Fiery Dawn

Wie zijn metal graag moeilijk zwaar en extreem lomp wil, is aan het goede adres bij Creator-Destructor. Het label herbergt wat zwaargewichten zoals Sunami, Gulch en het Japanse Kruelty. Typerend is dat deze bands in de basis vallen onder het kopje van hardcore, maar alle niet vies zijn om zware metalen in hun muziek te verwerken. Ook Slowbleed blijkt daarom prima op zijn plek bij het Amerikaanse label. The Blazing Sun, A Fiery Dawn zou de snoepers moeten overhalen, maar de vraag is of dat ook lukt met de negen nummers die dit debuut heeft meegekregen. De gemoedelijke albumhoes verraadt alvast de stemming: met deze heren ga je beslist niet lachen.

Slowbleed brengt niets nieuws onder de horizon, maar waar het vijftal wel in slaagt is om een paar herkenbare oorwurmen op zijn eerste volledige album te presenteren. Die herkenningspunten ontstaan vooral door smakelijke gitaarriffs die zorgen voor een vette knipoog naar de Scandinavische melodeath, waarmee de band zichzelf een soort cross-over aanmeet die prima lijkt te passen. In combinatie met de slopende breakdowns, een drummer die bomen omkapt met zijn stokken en een zanger met een zeer verdienstelijke, vuige strot zorgt dat voor kostelijk vermaak. Deze elementen zorgen ervoor dat bijna alle nummers akelig goed beklijven. De rollende drums en fraaie gitaarriffs in No Shepherd (Of Wolves), het opgefokte Ice Cold Oddessey en de gierende gitaren in The Law (Atonement Through Blood) verdienen daarbij een extra compliment, want de eerste twintig minuten van dit schijfje zal bij fans van groovende (death)metal en hardcore goed in de smaak vallen.

De nummers zijn voorzien van veel tempowisselingen, hoewel Slowbleed op Sangre meer rechttoe rechtaan te werk gaat. Dat is niet erg, maar het doelloze gitaar-gefröbel tijdens Driven By Fire en Diluculum haalt de vaart er compleet uit. Alsof de arbeidsinspectie midden in een sloopproject de boel platgooit zonder legitieme redenen: opbokken met die sentimentele meuk! Het herpakken gebeurt gelukkig nog wel middels de single Graves (Pours Of Earth) dat bij tijd en wijle wat Pantera-trekjes vertoont. Het smetje zo tegen het eind van dit album krijgt de glimlach niet van mijn gezicht (zou John de Bever zingen). Als we bedenken dat The Blazing Sun, A Fiery Dawn een debuut is, kunnen we alleen maar concluderen dat hier sterk werk is afgeleverd. Het tempo ligt doorgaans niet heel hoog waardoor vooral de ritmesectie veel ruimte krijgt om een stempel te drukken op de muziek. Dat doen de snarenplukkers met verve. Slowbleed is een blijvertje hoor!

Score:

79/100

Label:

Creator-Destructor Records, 2022

Tracklisting:

 1. Aurora
 2. Ice Cold Odyssey
 3. No Shepherd (Of Wolves)
 4. Hung At Dawn
 5. The Law (Atonement Trough Blood)
 6. Sangre
 7. Driven By Fire
 8. Diliculum
 9. Graves (Pours Of Earth)

Line-up:

 • Jon Caytion – Vocalen
 • Logan Givan – Gitaar
 • John Laux – Gitaar
 • Ozzy Parilla – Basgitaar
 • Tyler Castro – Drums

Links: