Slow Wake – Falling Fathoms

Je ziet het nog wel eens voorbij komen, projecten die ontstaan zijn tijdens de pandemie. Er was eindelijk tijd omhanden om allerlei uitgestelde projecten en plannen vorm te geven. Slow Wake uit Cleveland is zo’n band. Gitaristen Dan Simons en Matt Merchant waren al jaren vrienden en hadden plannen ooit iets te doen. Na een aantal jamsessies besloten de mannen de koe bij de horens te vatten en werk te maken van hun ideeën. Een paar jaar later is er nu deze plaat Falling Fathoms , die uitgebracht wordt door het Italiaanse Argonauta records.

De band weet hun nummers vernuftig uit te bouwen en gebruikt daarbij een hoop herkenbaarheid, tempowisseling en dynamiek. Dat laat Slow Wake goed horen in opener In Waves, waarbij een opzwepend ritme overgaat in een steeds logger wordend stuk waarbij doominvloeden om de hoek kijken. Daarbij wordt er op de achtergrond ook nog allerlei lagen elektronica toegevoegd. Deze invloeden, in combinatie met het gruizig klinkende eindstuk, geven het geheel een psychedelische sfeer.

De muziek staat vol met vette riffs die de ene keer zwaar aangezet worden en de andere keer bijna lichtvoetig klinken. Maar bovenal kenmerkt een goede groove deze plaat. Dat lijkt ook als een fundament voor de nummers gebruikt te zijn. Elke riff die op je afgevuurd wordt rolt als het ware de speakers uit. De zang past goed bij de toonsoort van de muziek. Het is niet altijd even zuiver, maar de wat vlakke zang past wel uitstekend bij de muziek. Het geeft soms net wat meer energie aan de riffs mee, terwijl in andere gedeelten zanger Dan de nummers net wat logger laat klinken, zoals in het titelnummer. Hij maakt goed gebruik van herhalende en wat uitgerekte zanglijnen, die als het ware duelleren met de riffs. Maar ook in Controlled Burn zitten zulke vette passages. Dit laatste nummer kent overigens een hele mooie vertraging in het nummer, waarbij opnieuw elektronica een sfeerbepalende rol heeft, zonder dat deze overheersend is.

Dat geldt ook voor de andere instrumenten. Er is goed te horen wat er allemaal gebeurt in de nummers. De productie is vrij helder en open, ondanks de gruizige en soms zware riffs. Het past bij de sfeer van de plaat. Deze is vaak wel laid back, maar er sluipt ook af en toe wat melancholie in de muziek, zoals op Relief. Dit past wonderwel in de sound van Slow Wake. Het is sowieso knap hoe uitgekristalliseerd de band nu al klinkt, vermoedelijk ook omdat de heren elkaar al een tijd kennen. De passie voor de muziek is duidelijk hoorbaar op Falling Fathoms en dat maakt dat dit best een toffe plaat, die hopelijk een vervolg krijgt!

Score:

78/100

Label:

Argonauta Records, 2023

Tracklisting:

  1. In Waves
  2. Falling Fathoms
  3. Controlled Burn
  4. Relief
  5. Black Stars

Line-up:

  • Jeff Larch – Drums, zang
  • Matthew Merchant – Gitaar, synths
  • Dan Simone – Zang, Gitaar, synths
  • Joe Fortunato – Basgitaar, synths

Links: