Slomatics/Yanomamö Split EP

David Majury, de gitarist van Slomatics ontmoette Jason Higson van Yanomamö op internet zoekend naar fuzzgitaren en versterkers. Grote hobby’s van beide mannen en vandaar deze Split EP.

Yanomamö, een vierkoppige monstertruck uit Sydney, was voor mij nog een onbekende. De band bestaat al tien jaar en heeft een aantal splits, een 10” en een LP uitgebracht. Hun laatste release is deze split met Slomatics.

yanomamö

Yanomamö opent met het nummer Dig Two Graves: trage en loodzware sludge die je meteen bij de strot grijpt. Over strotten gesproken. Zanger Scott Tabone heeft een stem waar je U tegen zegt: zijn stemgeluid lijkt via zijn tenen te komen. Intens dus. De zware riffs blijven aanhouden tot driekwart van het nummer. Bassist Clarence Wandren Albatross neemt het dan over: een traag en vervormd basgeluid komt uit de speaker. Tabone klinkt inmiddels alsof hij zijn stem via de tenen van zijn overbuurman ten gehore brengt. Dig Two Graves eindigt in een versnelling waar de stoner riffs je om de oren vliegen. Yanomamö stelt niet teleur, in tegendeel zelfs. Na het horen van Dig Two Graves wil ik alleen maar meer.

Slomatics behoeft verder geen introductie. Voor deze drie heren uit Belfast zijn split EP’s & LP’s geen zeldzaamheid. Eerder dit jaar verscheen al een split LP met Ungraven: een zij-project van Conan’s Jon Davis. Deze plaat valt in de categorie niet-luisteren-maar-meteen-aanschaffen. Slomatics heeft het nummer Griefhound opnieuw opgenomen. De track verscheen eerder op het in 2007 uitgebrachte Kalceanna. Het nummer dateert uit de tijd dat de bandleden een dystopische kijk op de wereld hadden. Momenteel is hun wereldblik een stuk positiever, maar dit laat onverlet dat Griefhound uitstekend past in de huidige corona-ellende.

slomatics

Waar Dig Two Graves excelleert in lompheid pakt Slomatics het wat subtieler aan. Het nummer klinkt als een dikke muur van vervormd gitaargeluid. Slomatics heeft twee gitaristen en geen bassist, wat hen ook dat perfect vervormde geluid geeft. Het subtielere komt vooral door het ingetogen geschreeuw van drummer en zanger Marty. Als Griefhound is afgelopen blijft het nog lang echoën in mijn hoofd.

Kort samengevat is deze split er een die vooral niet mag ontbreken in de (digitale) platenkast.

Label:

Iommium Records, 2021

Tracklisting:

  1. Yanomamö – Dig Two Graves
  2. Slomatics – Griefhound

Line-up:

Yanomamö

  • Scott Tabone – Zang
  • Brendan Mackay – Drums
  • Clarence Wandren Albatross – Basgitaar
  • Jason Higson – Gitaar

Slomatics

  • Chris – Gitaar
  • David – Gitaar
  • Marty – Drums, zang

Links: