Sleeping Romance – We All Are Shadows

Met de komst van bands als Paramore, Evanescense of Flyleaf is het steeds normaler om lieflijke vrouwelijke zang in combinatie met harde gitaren te horen. Soms werkte dat wonderwel, (het Duitse SetYourSails bracht eerder dit jaar een prima plaat uit) soms spuit het glazuur van je tanden bij het horen van de muziek. Sleeping Romance valt in die laatste categorie. Deze Italiaanse band gaat al een tijdje mee en komt nu met We All Are Shadows, hun vierde plaat op de proppen. En deze vierde plaat is met een nieuwe zangeres ingeblikt. Lina Victorias stemgeluid is een serieuze kwestie van smaak. Dat deze vrouw kan zingen staat buiten kijf, maar het is mij persoonlijk net te lieflijk.

En dat is jammer. Want de band laat best interessante ideeën horen in hun muziek. De basis bestaat vooral uit groovende en symfonische metalriffs, maar er worden vele uitstapjes gemaakt richting djent, hardcore en licht industriële geluiden. Dat levert muzikaal best een gevarieerde plaat op. Soms ietwat te gevarieerd zelfs, nummers worden soms letterlijk volgepropt met ideeën. Stuck in Your Head bijvoorbeeld. Dit nummer kent een breed uitwaaiend refrein, pulserende beats, orkestrale begeleiding en er komt nog een hakkende metalriff voorbij. Het klinkt een beetje als knip-en-plakwerk. Dat geldt ook voor een nummer als My Own Foe. Hoewel het refrein de boel nog enigszins bij elkaar houdt, sluiten de coupletten hier niet zo fijn op aan. Dat doet Sleeping Romance in veel andere nummers wel een stuk beter. Bij vlagen laat dit vijftal ook over een enorm goed gevoel van timing te bezitten. De manier hoe sommige overgangen zijn ingekleurd verraad een zeker vernuft. Met name wanneer er besloten wordt hoe de muziek bij een refrein invalt, en of dat nu een symfonische riff is, of soms een zanglijn van Lina, het klinkt wel alsof bepaalde nummers veel aandacht hebben gekregen.  Dat hoor je bij Resemblance of Light maar ook bij prijsnummer Call Your Name. Dit is ook een nummer waarbij de zang beter aansluit op de muziek omdat Lina net wat agressiever aanzet. Als zij iets lager gaat zitten met haar zang klinkt het ook gelijk wat aangenamer en valt Lina veel beter in de mix. In het intro van We All Are Shadows klinkt ze bijna als een Sharon den Adel, wat als een compliment bedoeld is. Dit zou ze best vaker mogen doen.

Wat nog wel een speciale vermelding verdient is de invulling van de achtergrondzang. Het lijkt wel alsof het doelbewust elke keer volledig misplaatst in de nummers verwerkt is. Bij Smoke and Mirrors komen ineens (na een vrij dreigende riff) de meest zoete aanvullingen op de leadpartijen van de zangeres. Dit is echt een brug te ver voor mij.
Een nummer later hoor je ineens een hardcorebrul de boel versterken. Dit klinkt niet echt met het geluid van de eerdergenoemde frontdame. Dit herhaalt Sleeping Romance nog eens in Stuck In Your head. en dat is eigenlijk zonde want het haalt de aandacht weg bij best wat interessante ideeën die geëtaleerd worden.

Het geheel is wel bijzonder goed geproduceerd en gemixt. Zeker met een koptelefoon op zijn alle details goed hoorbaar, misschien zelfs iets te goed. Je hoort Lina soms iets te veel ademhalen tijdens zangstukken. Ook de drums klinken nog iets te dof voor deze muziek. Maar dit zijn kleine kritiekpuntjes, want de productie en mix verdient wel een compliment!

Ik zou de band adviseren om duidelijkere keuzes te maken in hun muziek. Dat geldt voor de plaatsing en toonhoogte van de zang, maar ook waar deze Italianen nou naartoe willen als band. Er wordt kwistig gestrooid met riffs en invloeden, maar het klinkt nog te veel als een verzameling losse songs. En soms werkt dat prima, andere keer wat minder. Maar goed, dat past eigenlijk wel in deze tijd. En dat is Sleeping Romance ook wel; een band van deze tijd met nummers waarbij het de vraag is of die de tand des tijds zullen doorstaan. Dat zal de tijd ons ook leren.

Score:

65/100

Label:

No Cut, 2022

Tracklisting:

 1. Of Shadows and Men
 2. Smoke and Mirrors
 3. Call My Name
 4. Ghost Shadows
 5. Stuck n Your Head
 6. My Own Foe
 7. Resemblance Of Light
 8. Haven
 9. We All Are Shadows
 10. Bridge Of Minds

Line-up:

 • Frederico Tuzzi – Gitaar, Synthesizer, Piano
 • Lina Victoria – Zang
 • Marco Cilloni – Basgitaar
 • Francesco Zanarelli – Drums
 • Mattia Todescato – Gitaar

Links: