Slayer – The Repentless Killogy (Live at The Forum in Inglewood, CA)

U heeft het verslag van de film en concertregistratie gelezen, nu richten we ons puur op de muziek. In augustus 2017 deed Slayer Inglewood aan: een stadje nabij Los Angeles dat de nodige bekendheid geniet. Niet omdat Brian Wilson van die vreselijke Beach Boys er is geboren, maar omdat binnen de gemeentegrenzen een gigantisch stadion wordt gebouwd waar de Los Angeles Rams en de Los Angeles Chargers gaan spelen. Dat zegt u niets, maar dat zijn American footballteams. Gelukkig voor de lokale bevolking is er in 2028 echt voetbal te zien, als er in dit SoFi Stadium een deel van de Olympische Spelen wordt afgewerkt.

Ook te vinden in Inglewood: The Forum, een flinke hal waar Slayer dus ruim twee jaar geleden besloot een concert op te nemen, waarbij de vier man op het podium al wisten wat de duizenden in de zaal niet konden vermoeden: dat het einde nabij was. Van de wereld als we de hipsters mogen geloven, maar meer concreet van de band. Nu, eind 2019, zou dit dus de laatste uitgave moeten zijn terwijl Slayer nog actief is. En, opmerkelijk genoeg, het is pas het derde officiële live-album van de band sinds het machtige Decade of Aggression de creatieve hoogtijdagen in 1991 afsloot (maar liefst dertien nummers van dat album zijn ook nu weer present, terwijl we zeven studioplaten verder zijn). Ja, in 2010 verscheen een registratie van een Big 4-concert en in de boxset van Repentless is de band te zien en horen op Wacken Open Air 2014, maar toch. We maken Slayer niet veel live mee.

Dat wil zeggen, op een geluidsdrager, want u moet de afgelopen jaren wel heel erg uw best hebben gedaan om de mannen uit Californië gemist te hebben op een podium. En daar zit ‘m nu net een beetje het pijnpunt in deze live-registratie. In 2017 zaten we nog aan het einde van de eindeloos lijkende tourcyclus van Repentless en kwam Slayer niet overal even goed voor de dag. Pas nadat het afscheid werd aangekondigd in januari 2018, werd met nieuw elan begonnen. Zanger/bassist Tom Araya schoor zijn baard af, gitarist Kerry King liet de McDrive een tijdje links liggen en reed door naar de sportschool. Dus het Slayer op The Repentless Killogy doet niet helemaal recht aan wat de band kan en wat wij zo graag willen zien.

Neemt niet weg dat dit een prima, fijn klinkende registratie van wat een goed maar niet legendarisch Slayer-concert is. Zoals de nummers in uw hoofd zitten, zo komen ze voorbij. Geen verrassingen, gewoon goed. Natuurlijk steken de klassiekers die iedereen kent er met kop en schouders bovenuit, maar de nieuwere nummers zijn beter dan veel zuurpruimen u willen doen geloven. Dus luister ook even naar Repentless, Hate Worldwide en Cast the First Stone (dan mag u You Against You laten voor wat het is), voordat u skipt naar Raining Blood en Angel of Death.

De conclusie: ook puur muzikaal is The Repentless Killogy simpelweg een fijn voorlopig afscheidscadeau, al kan het natuurlijk nooit op tegen de dierbare herinneringen die u in de loop van bijna veertig jaar zelf heeft verzameld met deze band. U gaat ze nog missen. Ik ook. Nee, ik huil niet, u huilt!

Label:

Nuclear Blast, 2019

Tracklisting:

 1. Delusions of Saviour
 2. Repentless
 3. The Antichrist
 4. Disciple
 5. Postmortem
 6. Hate Worldwide
 7. War Ensemble
 8. When the Stillness Comes
 9. You Against You
 10. Mandatory Suicide
 11. Hallowed Point
 12. Dead Skin Mask
 13. Born of Fire
 14. Cast the First Stone
 15. Bloodline
 16. Seasons in the Abyss
 17. Hell Awaits
 18. South of Heaven
 19. Raining Blood
 20. Chemical Warfare
 21. Angel of Death

Line-up:

 • Tom Araya – Vocalen, bas
 • Kerry King – Gitaar
 • Gary Holt – Gitaar
 • Paul Bostaph – Drums

Links: