Slaughter The Giant – Depravity

In 2019 kwam ik deze Belgen van Slaughter The Giant al tegen. De EP Asylum Of The Damned was een aangename kennismaking met deze melodische deathmetalformatie. Opnieuw roep ik alle landgenoten en buurmensen op om ook naar deze nieuwe plaat te luisteren die de titel Depravity meekreeg. Aan de line-up van toen lijkt in ieder geval niks veranderd. Het doet me plezier dat brulboei van dienst, de heer Ubachs, nog altijd de microfoon in de hand heeft. Zijn energie tijdens liveoptredens werkt vaak erg aanstekelijk. Niet op mij, daar ben ik al wat te oud voor, maar wel bij het jongere mensjesvolk. Ik ben benieuwd hoe de heren muzikaal maar ook tekstueel zijn gegroeid ten opzichte van die vorige release. Ik merkte in de review van de EP nog dunnetjes op dat de teksten wat te simplistisch waren. Maar kom, dat puntje van kritiek kan je natuurlijk ook gewoon naast je neerleggen als band maar ook als luisteraar.

Waar de EP nog in eigen beheer uitkwam, komt dit debuutalbum uit op het Nederlandse Hammerheart Records. Bij velen onder ons wel gekend voor hun werk in de extreme ondergrond. Dus je kan rustig stellen dat dit Vlaamse vijftal goed terecht gekomen is.

De intro doet je in eerste instantie vermoeden dat je naar een plaat van Fleshgod Apocalypse, The Black Dahlia Murder of Lorna Shore aan het luisteren bent. Hetgeen wat volgt is niet van hetzelfde hoge niveau maar maakt wel indruk. De productie is strak, bij momenten wel wat te proper maar dat kan de pret niet drukken. Depravity laat meteen horen dat de heren van heel wat markten thuis zijn. Zo zijn er de erg krachtige vaak gedubbelde vocalen, maak je ook kennis met het doorleefde soleer- en leadgitaarwerk en hoor je in de nabijheid van dit alles de bas lichtjes knotteren.

Wil je een verwijzing naar het Scandinavische melodische deathmetalsegment, zet dan eerst de nummers Compliance of The Undead op. Misschien net hierom, de beste nummers van de plaat. Er wordt behoorlijk gegoocheld met verschillende ritmewisselingen net als dat er behoorlijk gegorgeld wordt met de stembanden. Co-ed Butcher was de eerste single en op zich is te begrijpen waarom. Het is de energie die van dit nummer afspat die je dan ook onmiddellijk bij de keel grijpt. Ook hier weer die samples die perfect liggen op, onder of naast de basispartijen. Ben je opzoek naar een lekker opzwepende gitaarsolo, die hebben de heren dan weer verstopt in Ritual Abuse.

Sterke debuutplaat van deze Belgen van Slaughter The Giant. Ik moet wel zeggen dat de EP iets meer indruk op me maakte. Nochtans is dit Depravity een must voor elke liefhebber van technisch sterk uitgevoerde melodische death metal van de bovenste plank.

Score:

80/100

Label:

Hammerheart records, 2022

Tracklisting:

 1. Depravity
 2. World To Come
 3. Compliance
 4. Co-ed Butcher
 5. Ritual Abuse
 6. Ecological Collapse
 7. The Undead
 8. Dark Days

Line-up:

 • Joren Baert – Drum
 • Jeroen Broos – Gitaar
 • Timi Devos – Gitaar
 • Daan Vangoidsenhoven – Bas
 • Benny Ubachs – Zang

Links: