Skygge – Antiqua Ignis

Skygge – Antiqua Ignis
Immortal Frost Productions, 2015

Noorse en Latijnse woorden die verwijzen naar schaduwen en vuur, het kan niet anders dan dat we blackmetal op ons bord krijgen. Skygge is een band waarvan ik het debuut uit 2012 nog niet gehoord heb, maar collega Bart was er destijds wel erg tevreden mee. Via het Belgische Immortal Frost Productions wordt opvolger Antiqua Ignis nu de wereld ingestuurd.

Over “oud vuur” gesproken: het zit wel goed bij dit duo uit Bergen. Skygge brengt black die zonder twijfel in de smaak valt bij de liefhebbers van het oude, maar daarnaast plaatst dit duo toch ook een eigen stempel op dat product. Enerzijds is er de occulte diepgang met vrij atmosferische en wazige gitaarlagen die voor een ijzige geluidsmuur zorgen. Daar krijg je scherpe screams met een pak effect op waardoor het totaalpakket zweverige en beklemmende black van Noors niveau wordt. Hier en daar een speelse Taake-toets in de melodie (maar zonder dat het catchy of kleverig wordt) en af en toe eens een lekker vatsigheidsgehalte op Nattefrost-wijze (Necro Attitude).

Eén van de betere Immortal Frost releases die ik al te horen kreeg. Fijn dat bands vanuit Scandinavië nu ook bij dit Belgische label komen aankloppen en er meer en meer kwaliteit begint te verschijnen. Antiqua Ignis is er eentje die sowieso valt aan te raden voor liefhebbers van het betere Noorse.

Tracklisting:

Skygge - Antiqua Ignis

 1. Antiqua Ignis
 2. Apokalyptiske Visjoner
 3. Draconis Serpentis
 4. Heks
 5. Katakombe
 6. Necro Attitude
 7. Nocte Initium Imperium
 8. Svarte Vinger
 9. Skyggen
 10. Nocte Initium Imperium (Necro Version)

Line-up:

 • Skyggemester – Instrumenten
 • Adramelech – Zang

Links: