Skullcrush – Archaic Towers of Annihilation

Met een bandnaam als Skullcrush verwacht je geen jongenskoor dat de liefde die een grootmoeder kan geven bezingt en dat is dan ook geenszins het geval op Archaic Towers of Annihilitation, het debuutalbum van deze Amerikanen. Wat we krijgen is een deatmetalband die zijn naam eer aan doet. Het doel van Skullcrush in dit leven is namelijk het pletten van je schedel. Niet door je suf te beuken met gemakkelijke blastbeats, maar door veel vernuftiger hard beukwerk af te wisselen met meer rustige, dreigende stukken. Hoofdslopen als hobby, met old school death metal als middel.

Dat gebeurt al bij Overthrown, het eerste nummer na een duister intro. Met een lengte van bijna zeven minuten – uitzonderlijk lang voor deathmetalbegrippen – worden zowel alle remmen losgegooid én komt de tragere, meeslepende kant van deze band aan het licht. Bij Monumental Tomb gaat het gas er weer op en komt er halverwege een tempoversnelling die het bloed bijna uit je oren doet spuiten. Het navolgende Buried and Forgotten is een beest van een nummer, waarbij het even lijkt alsof zanger/bassist High Seeker of Apocrypha zijn ingewanden opgeeft.

Halting the Ascension of Corroded Light biedt als instrumentaaltje even de gelegenheid om de ademhaling weer op orde te krijgen, want daarna staan weer drie hersenchirurgen klaar om je schedel te lichten. Dat gebeurt als eerste met het snelle Nightmares for the Blind, waarna Skullcrush zich bij Voice of the Abhorred Dread weer van de meer dreigende kant laat zien. Afsluiter Foretoken Punishment is met 7:15 minuten het langste nummer van de plaat en is zowel een samenvatting van alles wat deze band kan, als een geweldige uitsmijter die doet verlangen naar meer. Want met krap een half uur zuivere speeltijd is het schedelverbrijzelen veel te snel voorbij. Dit Skullcrush gaat nog eens ergens komen! Koop dit!

Score:

85/100

Label:

Raw Skull Recordz, 2019

Tracklisting:

 1. Dawn of Sin and Everlasting Torture
 2. Overthrown
 3. Monumental Tomb
 4. Buried and Forgotten
 5. Halting the Ascension of Corroded Light
 6. Nigtmares for the Blind
 7. Voice of the Abhorred Dread
 8. Foretoken Punishment

Line-up:

 • High Seeker of Apocrypha – Vocalen, bas
 • Ideal Master of the Holy Crypt – Gitaar
 • Grand Marshall of Hell – Drums

Links: