Skognatt – Rain Eternal

Sinds 2016 brengt deze Duitse éénmansband, Skognatt, op gepaste tijden EP’s, singles, een split of een album uit. Ancient Wisdom, het enige volledige album, dateert van 2018 en is me, net als de rest van de releases, volledig ontgaan. Rain Eternal is opnieuw een EP geworden, dit maal met vijf nummers. De black metal die je te horen krijgt, is eerder een midtempo variant die heel erg Scandinavisch aanvoelt. Gelukkig weet de heer DZ toch afdoende eigen kruiden aan het gekende recept toe te voegen.

De opener, Rain, drijft op de monotonie van de riffs en de screams. Het zijn de leadlijnen die je naar één of gene zijde laten kijken, je laten zoeken of er nergens een oever is waar je je kabbelende bootje zou kunnen aanmeren. Een erg sterke akoestische partij in het midden van het nummer doet je naast bovenstaande even wegmijmeren naar vervlogen tijden. Het moet gezegd dat die akoestische partijen toch wel de rode draad zijn op dit album. Ook de instrumentale nummersen II dobberen op deze thema’s. In Eternal wordt de snelheid voorzichtig wat opgedreven, een storm op zee hoef je echter niet te verwachten. De monotonie en eenvoud in thema’s en compositie gaan door deze voorzichtige versnelling echter wel niet verloren. Het afsluitende Fog roeit je weer terug naar het begin, naar de eigen steiger. Een weinig boeiende songstructuur doet je al snel in de verte doet turen naar andere horizonten. Het moet wel gezegd dat deze EP, juist door deze uitvoering, als één geheel aanvoelt.

Al bij al wel maar een middelmatige EP. Hier en daar hoor je echter toch dat de heer DZ zijn zwarte hart op de juiste plaats heeft kloppen. Daarom toch maar blijven volgen dit Skognatt. Al was het maar voor de prachtige hoezen die de man telkenmale aanbrengt.

Label:

Eigen Beheer, 2021

Tracklisting:

  1. Rain
  2. I
  3. Eternal
  4. II
  5. Fog

Line-up:

  • DZ – Zang, alle instrumenten

Link: