Skinless – Savagery

Skinless is voor mij al enige tijd een moeilijk vraagstuk. Toen de heren er tussen 2011 en 2013 de brui aan gaven, werden ze niet echt gemist. Ook hun geslaagde comeback Only the Ruthless Remain kon niet alle vraagtekens verdrijven. Is dit brutale deathmetalgezelschap nu een topband of gewoon één van de velen? Zijn het de nummers die ik me herinner of vooral de jolige samples die hun albums een extra toets gaven? Je kunt zeggen dat Savagery me heel nieuwsgierig maakte. Hoe zou het op album twee van deze Amerikanen gesteld zijn?

Heel goed, zo blijkt. Savagery is namelijk een bijzonder en ietwat atypisch album geworden. Dit is geen half uurtje brutaal gebeuk, maar toont zowaar variatie en diepgang. Skinless vertraagt opvallend vaak en kruid zijn logge riffs met heel wat elementen die je meer in de doom metal verwacht (Medieval). Soms klinkt het bijna ingetogen! Best indrukwekkend hoor, hoe Skinless er in slaagt om zulke zware muziek niet gewoon in het gezicht van de luisteraars te rammen. Ja, er zijn breakdowns, en ja, er zijn solo’s. Ja, de grunts van Sherwood Webber zijn zwaar, maar alle elementen zijn in harmonie en proberen elkaar niet overdreven te overtreffen.

Dat maakt Savagery iets minder voor de hand liggend dan de gemiddelde deathmetalplaat. Toch is de balans meer dan positief. Skinless durft het aan om minder voor de hand liggende paden te betreden, mooi geïllustreerd door de Crowbar-cover High Rate Extinction. Mooie afsluiter van een plaat die uitnodigt om meermaals beluisterd te worden. Deze comeback is zeker nog niet voorbij.

Score:

83/100

Label:

Relapse Records, 2018

Tracklisting:

 1. Savagery
 2. Siege Engine
 3. Skull Session
 4. Reversal of Fortune
 5. Exacting Revenge
 6. Medieval
 7. Line of Dissent
 8. Cruel Blade of the Guillotine
 9. The Hordes
 10. High Rate Extinction (Crowbar cover)

Line-up:

 • Noah Carpenter – Gitaar
 • Sherwood Webber – Vocalen
 • Joe Keyser – Bas
 • Bob Beaulac – Drums
 • Dave Matthews – Gitaar

Links: