Skindred – Volume

Skindred – Volume
Napalm Records, 2015

De zogenaamde ‘ragga metal’-makkers uit Wales melden zich terug aan het front. Volume is Skindreds zesde plaat sinds het in 2002 uitgebrachte Babylon, dat samen met tweede kind Roots Rock Riot bij ondergetekende steevast zorgt voor een brede glimlach. De herinnering aan een euforisch rondspringende meute op het Graspop-veld is nog levendig. Voor een diepe duik in de oude nu-metalsound van weleer ben je bij Skindred aan het juiste adres.

Al roept Volume zeer gemengde gevoelens op. De net geen drie kwartier durende plaat staat weer bol van de dikke groove riffs en enkele korte uitstapjes die niet uit het metalen wereldje komen, met natuurlijk aldoor de kenmerkende reggae-getinte vocalen van Benji Webbe door de muziek gemengd. Die vocalen krijgen nog steeds de grootste ruimte in de muziek van deze band en laat dat nu een eerste pijnpunt opbrengen. De ooit zo energieke brulboei lijkt zijn manen wat gladgestreken te hebben. Gelukkig wordt er genoeg spastisch van leer getrokken om het hoofd niet te doen hangen.

Het tweede pijnpunt kan evengoed de sterkte zijn van deze band. De formule van Skindred is zo voorspelbaar geworden dat het allemaal wat afgezaagd dreigt te klinken. De verpletterende indruk die de Welsche formatie ooit maakte lijkt ver weg in het geheugen te liggen. Wie genoeg had aan de voorgaande albums, vindt hier alleen overbodige ballast in. Wie echter jaarlijks zin heeft in een nieuwe dosis springmetal die doordacht genoeg in elkaar zit, zal weer breed glimlachen met dit Volume, zeker als die helemaal opengegooid wordt.

Volume zal geen zieltjes winnen, maar geeft de liefhebbers van Skindred exact wat ze kunnen verwachten: een constant degelijk niveau zonder grote uitschieters, zowel aan de positieve als de negatieve kant. De verrassing is intussen wel weg, maar de glimlach wordt nog genoeg opgeëist. Laat tracks als het titelnummer en Shut Ya Mouth weer hun werk doen deze zomer.

Tracklisting:
skindred volume

 1. Under Attack
 2. Volume
 3. Hit the Ground
 4. Shut Ya Mouth
 5. I
 6. The Healing
 7. Sound the Siren
 8. Saying It Now
 9. II
 10. Straight Jacket
 11. III
 12. No Justice
 13. Stand Up
 14. Three Words

Line-up:

 • Benji Webbe – vocalen, synths
 • Daniel Pugsley – bas
 • Mikey Demus – gitaar, vocalen
 • Arya Goggin – drums

Links: