SitiS – Ruina

Black metal uit Kroatië zegt u? Jazeker, zeg ik, en wel uit Zagreb. Hiervandaan komt de zwartgeblakerde entiteit SitiS, die eerder dit jaar zijn debuutalbum uitbracht met de titel Ruina.

Een flink pak ondergrondse smerige black metal krijg ik vanaf het openingsnummer Magija noći te horen, afgewisseld met wat meer sferische en rustige passages die soms net iets te lang duren. Wellicht is dat een kwestie van smaak, maar ik vind de band het best tot zijn recht komen als er op volle snelheid wordt doorgeblazen. Stilistisch gezien hoor je er wel duidelijk een Zuid-Europees sentiment in terug. Dat wil zeggen, veel esoterische en melodische akkoorden, teksten (gedeeltelijk) in de moedertaal en een presentatie vol scherpte en vuur. Laat dat maar aan deze heren over.

Sterke bijzonder chaotische black, zoals we onder andere horen op Blazing Horizon, waarbij ik dan toch weer teruggrijp naar die fameuze jaren ’90. Polijsten of opkuisen was er toen niet bij en nu bij SitiS ook niet. Het indrukwekkende stemgeluid gaat zo direct de gehoorgangen binnen, de (bizar snelle!) drums en disharmonische gitaarriffs, tot aan het kwaadaardige gelach… het hele plaatje klopt gewoon. Dit is een ruwe diamant om te adoreren.

Nadat de band bijzonder fel van leer trekt gedurende het nummer Messenger Of Hell is er tijdens het lange en slepende begin van Otrovni Snovi ruimte voor een ware nekbreker, die al vrij snel weer tot een bezeten hoorspel escaleert. Tijdens een kort en dreigend bruggedeelte laat de zanger van dienst nog eens horen dat hij over een dominant en uiterst primitief stemgeluid beschikt. Met volle overtuiging haalt hij de eindstreep. Heerlijk!

Score:

80/100

Label:

Eigen beheer, 2022

Tracklisting:

1. Magija noći
2. Hladna logika
3. Plamen krvi
4. Blazing Horizon
5. Ruina
6. The Pity of Christ
7. Messenger of Hell
8. Otrovni snovi

Line-up:

  • Nikola Pavlec – Bas, zang
  • Josip Vladić – Drums
  • Domagoj Žunić – Gitaren
  • Antonio Lacko – Zang

Link: